Pristup prostornim podacima

Predstavljena Web city platforma Grada Mostara

Cilj projekta je da se centralizacijom svih prostornih podataka i pristupom prostornim podacima drugih institucija i organizacija, omogući prezentacija podataka u realnom vremenu.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 12. 2021. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak je u Gradskoj vijećnici u prisustvu gradonačelnika Maria Kordića i glavne savjetnice Grada Mostara Radmile Komadine, državnih službenika i namještenika Grada Mostara, Zavoda za prostorno uređenje i firme GAUSS d.o.o. Tuzla, koja je implementator projekta, održana prezentacija Web City platforme Grada Mostara.

''Da bi se iskoristile raspoložive geoinformacije (digitalni katastarski podaci, prostorno-planska dokumentacija, digitalni ortofoto snimci) i zadovoljile operativne potrebe Gradske uprave, neophodna je podrška njihovim poslovnim procesima kroz uspostavu centraliziranog prostornog informacionog sistema.  Zbog toga se teži centralizaciji, integraciji i prezentaciji svih prostornih podataka sa teritorije Grada Mostara'', priopćili su iz Grada.

Cilj projekta je da se centralizacijom svih prostornih podataka i pristupom prostornim podacima drugih institucija i organizacija, omogući prezentacija podataka u realnom vremenu, inteligentna analiza i izvještavanje, vizualizacija putem online interaktivne karte, kao i pretraživanje podataka.

''Očekuje se da će svi uposlenici Gradske uprave po završetku projekta imati mogućnost pristupa prostornim podacima i alate za vizualizaciju prostornih planova, što će u mnogome ubrzati procedure i rad u mnogim sferama djelatnosti i kvalitete usluga, kao i osigurati transparentnost, a sve na zadovoljstvo građana Grada Mostara'', zaključili su.

Kopirati
Drag cursor here to close