Apple event

Predstavljen novi iPhone - hardverska zvijer za ljubitelje fotkanja i snimanja

Novi telefoni su brži i jači, a Apple je posebnu pažnju posvetio kamerama te fotografskim i video sposobnostima telefona.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 09. 2021. u 22:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na to da mjesecima prije službenog predstavljanja novih generacija iPhonea mrežom kruže brojne glasine o telefonima i opcijama koje će uređaji imati, Appleove konferencije manje-više svode se na potvrdu onog što nam je i ranije bilo poznato.

Isto možemo reći i za ovu posljednju generaciju iPhonea i četiri modela koje su Cook i ekipa večeras predstavili.

Dizajn je manje-više sličan kao i kod prethodnika, kao i dijagonale ekrana. iPhone 13 mini dolazi s 5,4-inčnim ekranom, iPhone 13 i 13 Pro imaju ekrane dijagonale 6,1 inča, dok dijagonala ekrana modela Pro Max iznosi 6,7 inča.

Dakle, isto kao i na modelima iPhone 12. Na prednjoj strani sada se nalazi malo više prostora jer je Apple smanjio hardverski urez u kojem su smještene prednja kamera i senzori, što će pozdraviti svi ljubitelji kompanije, javlja Zimo.

Iako svi modeli imaju poboljšane i svjetlije ekrane, ti se ekrani ipak razlikuju. Pro modeli tako imaju Super Retina XDR ekrane s tehnologijom ProMotion koja omogućava promjenjivu frekvenciju osvježavanja od 10Hz do 120Hz. Još jedna novost odnosi se i na pohranu podataka.

Osnovni modeli iPhonea 13 mini i iPhone 13 dolaze sa 128 GB prostora za pohranu podataka, dok Pro modeli sada dolaze i u verzijama s 1TB prostora za pohranu.

Nova generacija dolazi s opcijama koje smo i očekivali - jači hardver, bolja grafika te nadograđene mogućnosti kamera.

Iz Applea su se prilikom predstavljanja pohvalili kako je njihov novi procesor A15 Bionic brži čak 50 posto u odnosu na konkurenciju (nisu spominjali konkretne kompanije i modele), dok je grafika 30 posto bolja na običnim modelima i čak 50 posto bolja na modelima iPhone 13 Pro i Pro Max.

Posebnu pažnju Apple je posvetio kamerama telefona. Na iPhoneu 13/13 mini nalaze se dvije stražnje kamere, dok Pro modeli imaju dodatnu telefoto kameru s trostrukim zumom. Također, ultraširoka kamera na modelu Pro, osim što ima autofokus, omogućava i snimanje makro fotografija na udaljenosti od samo 2cm.

Najveća novost ipak se odnosi na snimanje videozapisa. Zahvaljujući kinematografskom modu, videozapisi se sada mogu snimati sa zamućenom pozadinom.

Ono što je naročito zanimljivo jest da će se fokus na snimljenim videozapisima moći naknadno odrediti, što je opcija kakvu još nismo vidjeli na pametnim telefonima. Čini se da je rezervirana samo za modele iz serije Pro.

Još jedna stvar s kojom se Apple večeras pohvalio jest i baterija koja u svim modelima ima veći kapacitet te, uz pomoć optimizacije, omogućuje sat i pol do dva i pol sata duže trajanje baterije u odnosu na prethodnu generaciju.

Još jedna stvar s kojom se Apple večeras pohvalio jest i baterija koja u svim modelima ima veći kapacitet te, uz pomoć optimizacije, omogućuje sat i pol do dva i pol sata duže trajanje baterije u odnosu na prethodnu generaciju.

Telefoni će se u SAD-u moći prednaručiti već od ovog petka, a njihova prodaja počinje 24. rujna. Cijene iznosi 699 dolara za iPhone 13 mini, 799 za iPhone 13, 999 za iPhone 13 Pro te 1099 za iPhone 13 Pro Max i to za modele sa 128 GB prostora za pohranu.

Osim telefona, Apple je danas predstavio i novu generaciju pametnog sata.

Apple Watch Series 7 ima veći ekran (20 posto veći prostor ekrana), a riječ je o najizdržljivijom satu koji i dalje ima bateriju koja može izdržati jedan radni dan, no sada se puno brže puni.

Predstavljen je i novi klasičan iPad s 10,2 inčnim ekranom i novi iPad mini s ekranom dijagonale 8,3 inča.

Oba modela pokreće čipset A13 Bionic te, među inim, imaju poboljšane kamere i puno bolje performanse u odnosu na svoje prethodnike.

 

Kopirati
Drag cursor here to close