Objavio EUROPOL

Obuzdan najopasniji zlonamjerni softver na svijetu

"Snage reda i pravosudne vlasti cijelog svijeta prekinule su ovog tjedna djelovanje jedne od najvažnijih mreža posljednjeg stoljeća", izjavili su Europol i Eurojust u zajedničkom priopćenju.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 01. 2021. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti nekoliko zemalja među kojima Nizozemska, Njemačka, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska preuzele su kontrolu nad najopasnijim zlonamjernim softverom na svijetu, objavila je u srijedu europska policijska agencija Europol i europski ured za pravosudnu suradnju Eurojust.

Prema te dvije organizacije, radi se o EMOTET-u, sofveru koji radi na temelju "botneta", mreže hakiranih računala koja je omogućila slanje zlonamjernih elektroničkih poruka velikih razmjera.

"Snage reda i pravosudne vlasti cijelog svijeta prekinule su ovog tjedna djelovanje jedne od najvažnijih mreža posljednjeg stoljeća", izjavili su Europol i Eurojust u zajedničkom priopćenju.

"Istražitelji su preuzeli kontrolu nad infrastrukturom te mreže u sklopu koordinirane međunarodne akcije što je omogućilo njezino uništenje iznutra", dodali su Europol i Eurojust.

"EMOTET je bio više od zlonamjernog softvera. Bio je tako opasan jer su ga kibernetički kriminalci mogli angažirati da instaliraju druge vrste zlonamjernih softvera poput Trojanskog konja i ransomwarea na računalo žrtve", navele su dvije agencije sa sjedištem u Den Haagu.

"Potpuno automatiziranim postupkom zlonamjerni softver EMOTETE bio bi prebačen na računala žrtava pomoću zaraženih privitaka", precizira se u priopćenju.

Europol i Eurojust drže da je EMOTET jedan od glavnih elemenata kibernetičkog kriminala u svijetu, a koristili su ga i drugi operateri zlonamjernih softvera poput Trickota i Ryoka.

U prošlosti su se kampanje elektroničkih poruka EMOTET-a stizale u obliku računa, otpremnica i informacija o covidu-19. Sve elektroničke poruke su sadržavale zlonamjerne word dokumente u privitku ili su preuzimane klikom na link.

Kopirati
Drag cursor here to close