Znanstvenici poručuju

Obrišite svoj Facebook profil, bit ćete sretniji

Nova studija sa Stanforda i Sveučilišta New York otkrila je kako napuštanje društvenih mreža ima pozitivan utjecaj na naše zdravlje.
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 02. 2019. u 22:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez obzira što mislili o društvenim mrežama, činjenica je da su postale dio naših života. Provodimo sate pregledavajući tuđe objave, gledajući smiješne snimke ili jednostavno čitajući vijesti.

No, nova studija koju su proveli znanstvenici sa Stanforda i Sveučilišta New York otkriva i onu tamnu stranu društvenih mreža.

Studija nazvana "Učinci društvenih medija na dobrobit ljudi" izazvala je mnogo pozornosti jer je prva zaista iscrpna studija o tome kako društvene mreže utječu na dobrobit korisnika, piše Bug.hr.

Sudionici studije, njih 2844, bili su podijeljeni u dvije grupe. Jedna je nastavila koristiti Facebook, dok je druga na mjesec dana trebala deaktivirati svoj profil. Kako bi bili sigurni da če zaista biti bez Facebooka, znanstvenici su nadzirali njihove profile.

Deaktivacija je izazvala malo, ali značajno poboljšanje u dobrobiti, pogotovo kad su sudionici opisivali sreću, zadovoljstvo životom, razinu depresije i anksioznosti, ističu u studiji.

Očekivano, gašenje profila na društvenim mrežama ima više pozitivnih nego negativnih učinaka. Najvažniji je što su se ljudi bolje osjećali te provodili više vremena s prijateljima i obitelji. Jedini negativan učinak koji su znanstvenici primijetili je manja informiranost o aktualnim vijestima. No, to baš i nije tako negativno, zar ne?

Ipak, znanstvenici ističu i pozitivne strane korištenja društvenih mreža. Ponajprije kao alata za povezivanje s prijateljima i obitelji, ali i kao izvor informacija, zabave i kontakta s drugim ljudima, pogotovo za one koji su inače izolirani od društva.

Kopirati
Drag cursor here to close