Svi ih trolaju

Najjači novi iPhone stoji 1399 dolara, no s njim nećete dobiti punjač ni slušalice

U Appleu računaju na to da većina budućih vlasnika iPhonea već posjeduje punjače, pa nema potrebe da se stavljaju i u nova pakiranja.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 10. 2020. u 18:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na konferenciji održanoj prije dva dana Apple je predstavio manje-više sve što smo očekivali i što se najavljivalo - nove modele telefona s najbržim hardverom, odličnom grafikom i kamerama te još izdržljivijim ekranom.

No pored svega toga, nešto ipak nedostaje, a to nešto je - punjač. Iako se o tome tijekom posljednjih mjeseci naveliko pričalo, tek smo ovaj tjedan dobili potvrdu kako se u pakiranjima novih modela neće nalaziti adapter za punjenje ni slušalice.

Iz Applea kažu kako su se na taj potez odlučili kako bi smanjili količinu otpada i emisiju štetnih plinova - prilikom predstavljanja iPhonea 12 naglasili su kako će učinak izbacivanja punjača iz pakiranja biti jednak kao da se iz prometa izbaci oko 450 tisuća automobila godišnje.

Naime, kako u pakiranjima nema punjača, ona su puno manja pa se 70 posto više pakiranja može postaviti na isti prostor u odnosu na pakiranja ranijih modela Appleovih telefona. Dakle, osim ušteda i manje potrošnje energije i materijala pri proizvodnji, uštede se ostvaruju i u transportu, javlja Zimo.

Naravno, u Appleu nisu spomenuli, a zbog toga ih korisnici kritiziraju na društvenim mrežama, jest to što će tako povećati svoju profitnu maržu (iako je dio analitičara ranije spominjao kako će time kompenzirati povećane troškove nastale zbog 5G-a).

Tu je situaciju odlučio iskoristiti Samsung. Južnokorejskoj kompaniji trolanje Applea nije strano te su godinama objavljivali spotove u kojima su ismijavali Apple i njihove korisnike koji su spremni danima čekati ispred trgovina kako bi kupili telefon s opcijama kakve njihovi Galaxy telefoni imaju već godinama. Sada su na Facebooku objavili fotografiju punjača i napisali: Uključeno s vašim Galaxyjem.

Cijene novih modela iPhonea kreću se od 699 dolara, koliko stoji iPhone 12 mini, pa do 1399 dolara, kolika je cijena iPhonea 12 Pro Max s 512 GB memorije. Pored tih cifri dio korisnika imat će i dodatni trošak kupovine novog punjača i slušalica.

 

Kopirati
Drag cursor here to close