Nezadovoljstvo i kriza

Kritike na račun Instagram mama: Izazovi i rizici 'sharentinga' na društvenim mrežama

Otkrijte kako su društvene mreže transformirale komunikaciju i potaknule fenomen "sharentinga", gdje roditelji dijele slike djece, donoseći nove izazove i rizike
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 02. 2024. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvene mreže su promijenile način komuniciranja, olakšavajući održavanje kontakta s udaljenim prijateljima i obitelji.

Međutim, promijenile su i način dijeljenja informacija, s mnogim roditeljima prakticiranjem 'sharentinga' - dijeljenjem fotografija djece na društvenim mrežama.

Prof. dr. Nebojša Macanović upozorava da roditelji često nisu svjesni rizika ovog čina, naglašavajući motivaciju za predstavljanjem svoje obitelji u pozitivnom svjetlu.

Kritike, posebno prema Instagram-mamama, ukazuju na upotrebu djece u svrhu zarade.

Macanović kaže da živimo u društvu krize sistema vrijednosti pa često da bismo došli do neke materijalne koristi koristimo i svoju djecu kao brend ili reklamu koja će privući kupce i samim tim i zaradu.

"Pogledajte samo tekstove iz žutog tiska o tome kako mame uspavljuju svoju djecu, kako su djeca vegani, kako su najpametnija i najsposobnija, kako mame prave specijalne kaše, kako pjevaju s deset godina kao njihove mama turbo zvijezde ili se tuku i prgavi su kao tate kriminalci. Kako prave rusvaj po gradu... Takve informacije danas privlače pažnju čitatelja, a ne položio je nešto, pobijedio, svira violinu, ima sve petice, human je i sl.", kaže Macanović za Bloomberg Adriju.

"A zapravo se često u nekim slučajevima na takav način prikrivaju nezadovoljstvo i kriza unutar obitelji. Ipak, oni na društvenim mrežama žele da se predstave u najboljem svjetlu, ma koliko dugo to sve trajalo i bez obzira kako to u realnom životu stvarno izgleda", dodaje Macanović.

Kao primjer navodi slučajeve obitelji iz sfere javnog života - kako su se predstavljale, a kako su njihove veze i brakovi završili.

"Danas svi žive u jednom virtualnom svijetu na društvenim mrežama i tu je jako bitno kako predstavljate svoj virtualni život, a ne kako ga u stvarnosti živite i doživljavate. Imao sam priliku upoznati roditelje koji su jako pasivni i na distanci u komunikaciji sa svojom djecom, ali na društvenim mrežama i fotografijama izgledaju kao buntovnici, puni života i adrenalina, prisni, bliski", naglašava.

Sharenting nosi niz opasnosti, uključujući maltretiranje, krađu identiteta, fizičko ozljeđivanje, otmicu i širenje slika među pedofilima. Umjetna inteligencija dodatno povećava rizike, kao što prikazuje deepfake video koji ilustrira manipulaciju slikama djece. Roditelji često nisu svjesni ili ne razmišljaju o tim opasnostima.

Semir Dedić iz Udruženja e-Transformacija ističe važnost educiranja roditelja o digitalnoj sigurnosti i podučavanje djece o istoj. Preporučuje se oprezno dijeljenje, kontrola privatnosti na društvenim mrežama i izbjegavanje objavljivanja osjetljivih informacija. Konačno, naglašava se da roditelji trebaju biti svjesni da sharenting može ostaviti dugoročne posljedice na digitalni identitet djece.

Kopirati
Drag cursor here to close