17 °C

Osvježavajući preokret: Nakon zagađenja, Mostar diše pod čistim nebom

Sci-Tech / Tehnologija | 15. 02. 2024. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nekoliko dana s visokim zagađenjem zraka, Mostar je doživio preokret - jutro je donijelo nevjerojatno čisto nebo.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperatura zraka u 13 sati iznosila je 17 stupnjeva, a indeks kvalitete zraka pokazivao je 0 - što znači zadovoljavajuću kvalitetu zraka s minimalnim rizikom nakon 24 sata izloženosti.

Foto: Bljesak.info / Dan za opuštajuće šetnje ili uživanje u kavi

S obzirom na ovu promjenu, mnogi su građani iskoristili dan za opuštajuće šetnje ili uživanje u kavi u gradskim ugostiteljskim objektima.

Ovaj preokret pružio je osjećaj svježine i olakšanja među stanovnicima grada.

Kvaliteta zraka

Prema aplikacijama za očitanje kvalitete zraka koje podatke dobivaju s mjernih postaja, vrijednosti zagađenja zraka su izuzetno visoke.

I dok jedni tvrde kako u Mostaru 'nikada nije bilo ovako', drugi da je 'prije bilo i većih zagađenja, no nije bilo medija koji bi brujali o njima', provjerili smo koji su stvarni razlozi ovim brojkama.

"Posljednjih dana, visoke vrijednosti zagađenja zraka u Mostaru izazvale su polemike. Dok neki tvrde da je situacija nezapamćena, drugi podsjećaju na prošla zagađenja koja nisu dobila istu medijsku pažnju. Stručnjak Enis Krečinić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za Bljesak.info objašnjava da, iako Mostar nije na razini Sarajeva ili Zenice, urbano okruženje s velikim brojem stanovnika i prometom u zimskim uvjetima može uzrokovati ovakve probleme. Ključni izvori zagađenja identificirani su kao kućna ložišta i promet, ističući potrebu za djelovanjem kako bi se ublažili ti faktori."

Kopirati
Drag cursor here to close