SAD upozorava

Kineske bespilotne letjelice su potencijalni rizik za podatke

Trumpova administracija je prošlog tjedna u ime nacionalne sigurnosti zabranila američkim tvrtkama da prodaju najnoviju opremu Huaweija koji sumnjiči za špijuniranje u korist Pekinga.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 05. 2019. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države su upozorile da se bespilotne letjelice proizvedene u Kini mogu koristiti za špijuniranje i omogućiti Pekingu "slobodan pristup" podatcima onih koji se njima koriste, u prilikama tehnološkog suparništva dviju velesila.

Kako je objavila informativna mreža CNN, američko ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) izdalo je u ponedjeljak upozorenje u kojemu ističe da bespilotne letjelice kineske proizvodnje donose "potencijalni rizik za podatke". U upozorenju se ne navodi ime nijednog proizvođača, ali 70 posto civilnih dronova u svijetu proizvodi kineski DJI.

Američka vlada je "veoma zabrinuta zbog tehnoloških proizvoda koji prenose američke podatke na teritorij autoritarne države i obavještajnim službama omogućuju slobodan pristup tim podatcima ili njihovu zlouporabu na drugi način", navodi se u upozorenju, kako prenosi CNN.

Kina i SAD koje su u trgovinskom ratu, bore se i za tehnološku prevlast, javlja HINA.

Trumpova administracija je prošlog tjedna u ime nacionalne sigurnosti zabranila američkim tvrtkama da prodaju najnoviju opremu Huaweija koji sumnjiči za špijuniranje u korist Pekinga.

Osnivač Huaweija, Ren Zhengfei, bivši inženjer u kineskoj vojsci, opetovano je odbacivao te optužbe.

Washington je u ponedjeljak, kako se čini, htio smiriti loptu pa je najavio uvođenje sankcija pošto istekne 90-dnevni rok. "Sigurnost je motiv u svemu što činimo", branio se u utorak DJI u priopćenju.

"Našu tehnologija je prošla neovisnu provjeru američke vlade i najvećih kompanija" u zemlji, dodao je vodeći svjetski proizvođač dronova.

DJI nema većeg konkurenta u SAD-u nakon povlačenja kalifornijske kompanije GoPro s tržišta. Ta prevlast zabrinjava Washington: 2017. američka vojska je zabranila uporabu dronova DJI-a iz sigurnosnih razloga.

Kopirati
Drag cursor here to close