George Westinghouse

Industrijalac koji je vjerovao Nikoli Tesli i svome daru za biznis

God. 1886. osnovao je Westinghouse Electric Company (poslije Westinghouse Electric Corporation), otkupio Tesline patente s područja izmjenične struje i uveo sustav izmjenične struje u SAD.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 10. 2021. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / George Westinghouse (New York, 6. listopada 1846. - New York, 12. ožujka 1914.)

George Westinghouse, američki izumitelj i industrijalac, rođen je na današnji dan prije 175 godina, 6. listopada 1846. u New Yorku, a živio je i radio uglavnom u Pittsburghu.

Tijekom radnoga vijeka registrirao je više od 360 patenata, koji su se većinom odnosili na električnu energiju i elektroindustriju, na željeznicu te na iskorištavanje prirodnoga plina.

Već jedan od prvih njegovih izuma, željeznička kočnica sa stlačenim zrakom (1869), koja se i danas rabi u vlakovima, teškim kamionima i autobusima, učinio ga je slavnim i bogatim.

Prije toga izumio je rotirajući parni stroj i konstrukciju za vraćanje željezničkog vagona na tračnice nakon iskliznuća. Slijedili su izumi u vezi sa signalnim sustavom na željeznici i željezničkim skretnicama te uređajima za iskorištavanje prirodnoga plina iz naftnih bušotina, za plinovode i za distribucijsku plinsku mrežu u gradovima itd.

Uočio je prednosti izmjenične struje pred istosmjernom u prijenosu električne energije i u primjeni za pogon električnih strojeva. God. 1886. osnovao je Westinghouse Electric Company (poslije Westinghouse Electric Corporation), otkupio Tesline patente s područja izmjenične struje i uveo sustav izmjenične struje u SAD, čime je nadvladao pristaše istosmjerne struje, među kojima je bio i Thomas A. Edison.

Foto: Internet  / George Westinghouse i Nikola Tesla

Zanimljivo, Westinghouse je Tesli isplatio 216.000 dolara te je nastavio koristiti njegove patente bez daljnjih naknada. Iste godine bankari su procijenili Tesline patente na 12 milijuna dolara (što je u današnjoj vrijednosti oko 300 milijuna dolara). Tesla je očito bio briljantni inovator i genij za fiziku, ali je bio užasno loš u ekonomiji, za razliku od Westinghousea.

Na Svjetskoj izložbi u Chicagu 1893. Westinghouse je prikazao sustav izmjenične struje putem impresivne električne rasvjete, a u hidroelektranu na slapovima Niagare ugradio je Tesline generatore.

Svojim izumima, idejama i tehničkim poboljšanjima pridonio je i razvoju telefonske mreže, parnih turbina, električnih lokomotiva i dr. Westinghouse je bio vodeći američki industrijalac svojega doba, osnivač mnogobrojnih tvrtka i tvornica te poslodavac za 50 000 radnika.

George Westinghouse umro je 2. ožujka 1914. godine u New Yorku.

Video: Westinghouse: Chapter 1 - Introduction
Kopirati
Drag cursor here to close