Nakon problema s Google-om

Huaweijev zamjenski OS za Android zvat će se - ARK OS

Huawei je pri Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo zaštitio naziv „ARK OS“ koji će najvjerojatnije biti službeno ime njihovog alternativnog operacijskog sustava za mobilne uređaje.
Sci-Tech / Tehnologija | 30. 05. 2019. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnja dva tjedna posebno su teška za Huawei. Najprije je Trump potpisao izvršnu naredbu kojom je američkim tvrtkama zabranio daljnje poslovanje s Huaweijevom, da bi uskoro još dojučerašnji partneri jedan za drugim počeli i otkazivati ugovore s Huweijem.

Jedan od jačih udaraca stigao je iz smjera Googlea, koji je kao američka tvrtka morao povući licencu koja je Huaweiju dopuštala korištenje njihovog softvera i servisa na tvrtkinim uređajima. Trumpovom odlukom nije pogođen samo Android kao OS, već i svi Googleovi servisi – Gmail, YouTube, Maps… i svi ostali bez kojeg se moderni Android uređaj jednostavno ne može zamisliti.

Srećom, čini se kako Huawei ima spremnu zamjenu, ili barem tvrdi da ima. Kako smo nedavno doznali zamjenski OS za Android kojeg Huawei već par godina razvija trebao se zvati Hongmeng. No, kako izvori sada javljaju to nije marketinški naziv budućeg operacijskog sustava, već samo kodni naziv, javlja Bug.hr.

Marketinški, odnosno službeni naziv OS bi mogao biti ARK OS. Naime, upravo je taj naziv prije par dana zaštićen u Europi, pri Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo. Kako je vidljivo iz dokumentacije Huawei je naziv zaštitio 24. svibnja 2019. godine.

Novi naziv puno je prikladniji od kodnog, em će ga Europljani lakše pamtiti i izgovarati, em simbolizira stanje u kojem se Huawei trenutno nalazi – pred potopom dijela svog poslovanja. Naime, ARK OS asocira na jednu drugu arku, Noinu, koja je prema priči također pomogla spasiti ljudski rod i životinjsko carstvo od potpunog uništenja. No u ovom novijem slučaju Huawei pokušava spasiti svoju poziciju na tržištu mobilnih uređaja u uvjetima nametnutih mu poslovnih ograničenja.

Hoće li Huawei stvarno krenuti s alternativnim operacijskim sustavom najvjerojatnije nećemo saznati prije 19. kolovoza kada će službeno isteći tri mjeseca prijelaznog razdoblja u kojemu Huawei smije poslovati s američkim tvrtkama. Internetska stranica WinFuture.de objavila je screenshote na kojima je prikazano korisničko sučelje ARK OS-a, i dio njegovih mogućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close