Sedam komada

Hrvatska nabavlja bespilotne letjelice

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske nabavit će bespilotne letjelice kompanije King ICT i Alfatec Group za oko 20 milijuna kuna
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 10. 2019. u 10:44 Balkans Aljazeera

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: MORH / Orbiter 3, bespilotna letjelica iz sastava HV-a

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske nabavit će bespilotne letjelice kompanije King ICT i Alfatec Group za oko 20 milijuna kuna (oko 2,69 milijuna eura).

Tender za nabavku sedam bespilotnih letjelica malog, srednjeg i velikog dometa raspisan je još u travnju, prenosi Tanjug, pozivajući se na hrvatske portale.

Tri letjelice srednjeg dometa MUP će nabaviti od hrvatske kompanija Alfatec Group za oko 471.000 eura, dok će dvije velikog dometa MUP kupiti od kompanije King ICT, i to za nešto manje od oko 2,35 milijuna eura), što je nešto niže od procijenjene vrijednosti nabavke.

Kako se navodi, hrvatski MUP je uz svaku letjelicu zahtijevao isporuku kombi vozila za prijevoz letjelice, smještaj operatera i upravljačke jedinice.

Letjelica ne smije da bude teža od 200 kilograma, a raspon krila ne smije da bude veći od četiri i po metra.

Maksimalna brzina bespilotnih letjelica velikog dometa je 100 kilometara na sat, a MUP je tražio da maksimalna visina na kojoj letjelica može uzlijetati bude minimalno 2.500 metara iznad nivoa mora.

Kopirati
Drag cursor here to close