Oranienburg

Grad više ne priključuje na struju jer su mrežu okupirali solari

"Ako lokalne vlasti ne pronađu brzo rješenje, zadržavamo pravo na regulatorne posljedice za njih. Situacija u Brandenburgu iritantna je i neprihvatljiva", prenosi Die Welt izjavu šefa Savezne mrežne agencije Klausa Mullera.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 04. 2024. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačkom gradu Oranienburgu u saveznoj državi Brandenburg prijete nestašice struje zbog preopterećenosti mreže koju su "okupirali" male solarne elektrane i dizalice topline instalirani u domovima tamošnjih stanovnika.

Kao prvu mjeru sprječavanja redukcija u Oranienburgu, javlja ugledni Die Welt, tamošnja gradska vlast donijela je odluku da se do daljnjega neće odobravati novi priključci na struju obiteljskim kućama, stambenim zgradama i drugim nekretninama.

"Ako lokalne vlasti ne pronađu brzo rješenje, zadržavamo pravo na regulatorne posljedice za njih. Situacija u Brandenburgu iritantna je i neprihvatljiva", prenosi Die Welt izjavu šefa Savezne mrežne agencije Klausa Mullera.

Dok opominje vlasti Oranienburga, Muller poziva ostale lokalne čelnike u Brandenburgu i u cijeloj Njemačkoj da spriječe ponavljanje situacije koja se dogodila u spomenutom gradu.

"Svatko sada mora preuzeti svoju odgovornost. Gradonačelnik koji planira novo razvojno područje obično je i član nadzornog odbora svog gradskog komunalnog poduzeća. A najbolje je na sljedećem sastanku provjeriti uklapaju li se gradski planovi još uvijek u elektroenergetsku mrežu, i obrnuto". poručio je šef Savezne mrežne agencije Njemačke.

Spomenuti dnevnik napominje kako se Oranienburg, kao poželjna prigradska zona Berlina s nižim cijenama zemljišta i nekretnina od njemačke metropole, snažno razvijao posljednjih godina s stambenom izgradnjom koja je u skladu s novim standardima građenja u stanove i kuće ugrađivala dizalice topline i solare. Tako je, zaključuje isti izvor, došlo do zauzimanja svih kapaciteta gradskih trafostanica.

Prema njemačkim medijima, nesporno je da za novonastalu situaciju u Oranienburgu, koji ima oko 50 tisuća žitelja, nisu krive lokalne tvrtke koje se bave opskrbom strujom i održavanjem mreže. Gradonačelnik Oranienburga Alexander Laesicke uzroke problema s opskrbom strujom u gradu pronašao je u povećanoj ugradnji dizalica topline što se, kako prenosi portal Energate-Messenger, nije moglo predvidjeti.

Laesicke je, navodi Energate-Messenger, najavio da će se problem pokušati riješiti, među ostalim, izgradnjom novih trafostanica, instaliranjem baterija za skladištenje energije i promjenama u opskrbi za veće potrošače na gradskom području. No, gradonačelnik Oranienburga nije ostavio sumnje oko toga da se problem neće moći brzo riješiti te da novih priključenja na mrežu neće biti dok se ne oslobode kapaciteti trafostanica, prenosi Jutarnji list.

Opozicija u Oranienburgu podsjeća da se na moguće probleme s opskrbom strujom upozoravalo prije godinu dana, kada je traženo proširenje kapaciteta postojećih trafostanica. Otuda dio njemačkih medija nastalo stanje s električnom energijom u dijelu Brandenburga naziva ‘supekatastrofom s najavom‘, ističući kako ovako nešto nikada nije zabilježeno u Njemačkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close