Varanje kupaca

Google plaćao milijune za obmanjujuće reklame za Pixel 4

Radijski su voditelji od Googlea navodno dobili milijunske iznose da čitaju skriptirane preporuke za Pixel 4, čak i kada nisu koristili ovaj pametni telefon.
Sci-Tech / Tehnologija | 30. 11. 2022. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 2019. godini Google je angažirao iHeartMedia i 11 drugih radijskih postaja na nekoliko različitih tržišta kako bi radijski voditelji u eteru puštali preporuke za Pixel 4 pametni telefon za što su čak dobili i scenarije, tvrdi Federalna trgovinska komisija (FTC).

Dijelovi scenarija objavljeni su u pritužbi, a glase ovako:

"Jedina stvar koju volim više od snimanja savršene fotografije? Snimanje savršene fotografije noću. Uz Google Pixel 4 oboje je lako. On je moja omiljena kamera, posebno pri slabom osvjetljenju, zahvaljujući načinu Night Sight. ..."

Sporno u svemu je što radijske postaje tj. voditelji nisu dobili Pixel 4s prije snimanja preporuka unatoč tome što je iHeartMedia tražila telefone prije snimanja u listopadu 2019., kao što je navedeno u pritužbi.

Isto se ponovilo i u siječnju 2020.

Google je na kraju poslao po jedan pametni uređaj za svako tržište na kojem će se oglasi snimati. Prema FTC-u, 2019. i 2020. emitirano je oko 29.000 obmanjujućih oglasa, za što je Google navodno platio više od 2,6 milijuna dolara iHeartMedia i gotovo 2 milijuna dolara drugim radijskim postajama, prenosi The Verge.

Zbog toga Google i iHeartMedia moraju platiti više od 9 milijuna dolara kazne nakon nagodbe sa FTC-om.

Kopirati
Drag cursor here to close