Top modeli mobitela

Google će u rat s Appleom i Samsungom krenuti nižim cijenama

Cijena top-modela pametnih telefona uvelike je porasla posljednjih godina, a čini se da bi nadolazeći Googleov smartphone mogao imati nižu cijenu, ali i slabije performanse.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 03. 2020. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mogućnosti posljednjih generacija pametnih telefona su fantastične – od superbrzih procesora, sve boljih i većih ekrana do kamera čija se kvaliteta danas uspoređuje s kvalitetom fotografija snimljenih profesionalnim DSLR aparatima. No ta kvaliteta ima i svoju cijenu pa je često svaka nova generacija top-modela skuplja u odnosu na ranije generacije pa se sve više korisnike odlučuje na jeftinije modele.

Npr. u slučaju Applea, najpopularniji modeli protekle dvije generacije su njihove najjeftinije verzije iPhone XR i 11, a i Google je prošle godine predstavio "a" verziju Pixela 3 koja dolazi za slabijim hardverom, ali i prilično privlačnom cijenom od 399 dolara za osnovni model. Čini se da će američka tvrtka isti princip primijeniti i na nadolazećoj verziji svojih najjačih Pixela koju očekujemo u drugoj polovici godine, naravno ovisno o utjecaju koronavirusa, javlja Zimo.

Prema informacijama koje su se na mreži pojavile krajem prošlog tjedna, nadolazeći Pixel 5 neće imati najnoviju generaciju Snapdragona, čipseta koji se nalazi i nalazit će se u gotovo svim najjačim modelima pametnih telefona (osim Appleovih i dijelu Samsungovih i Huaweijevih uređaja). Umjesto toga, u Googleu će se, čini se, odlučiti za čipset srednje kategorije – Qualcommov Snapdragon 765G.

Riječ je o čipsetu koji je po nekim parametrima 30 do 50 posto slabiji od Snapdragona 865, što će za dio korisnika koji traže najjači telefon na tržištu biti dovoljno da odustanu od kupovine. No za većinu prosječnih korisnika i Snapdragon serije 700 trebao bi biti sasvim dovoljan za većinu ili sve svakodnevne operacije. Na PC Magu kaže da bi, zahvaljujući slabijem procesoru, baterija Pixela 5 mogla duže trajati, a drugi argument u koristi slabijeg Pixela trebala bi biti jeftinija cijena u odnosu na prošlogodišnje modele i konkurenciju.

Ako uz odličnu bateriju i pristupačniji cijenu, Google Pixel 5 i veći model Pixel 5 XL opremi odličnim kamerama, čini se kako bi njihovi pametni telefoni mogli biti best buy uređaji na tržištu pametnih telefona, a dodatni plus bit će i podrška za 5G koju bi trebali imati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close