Nova branša

Geely, kineski vlasnik Volva, baca se u posao s mobitelima

Kineska automobilska kompanija odlučila je proširiti svoje poslovanje izvan autoindustrije, pa su preuzeli većinski vlasnički udio u manje poznatom proizvođaču mobitela, Meizu.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 07. 2022. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meizu Technology gotovo je dvadeset godina stara kineska kompanija koja se bavi proizvodnjom mobitela i drugih elektroničkih uređaja. Proteklih više od deset godina proizvodili su mobitele zasnovane na Androidu, tj. operacijskom sustavu FlymeOS, nastalome na osnovi Androida, kojih su na tržište izbacili više desetaka modela. Posljednjih godina tržišni udio na kineskom tržištu im je minoran, u najboljem slučaju kreće se oko 1%, a izvan Kine ih gotovo pa i nema, osim u Indiji.

Ova tvrtka sada je prodana neočekivanom novom vlasniku. Oni su poznati kao proizvođač automobila Geely, točnije Zhejiang Geely Holding. Ova tvrtka je kroz svoju podružnicu Hubei Xingji Shidai Technology preuzela 79,09% vlasničkog udjela u kompaniji Meizu, kako bi proširila svoj asortiman s automobila i na mobitele. Potez je to koji su bili najavili prošle jeseni, javlja Bug.

Geely je izvan Kine najpoznatiji po tome što je od 2010. godine vlasnik marke Volvo, no u svojem asortimanu imaju petnaestak drugih automobilskih marki, među kojima su međunarodno najpoznatije Lotus, Polestar i Proton.

Li Shufu, osnivač i predsjednik uprave Geelyja, ima cilj okrenuti poslovanje svojeg holdinga prema elektrificiranim, tehnološki naprednim, pa i "pametnim" automobilima, tj. onakvima kakvi se na tržištu danas najviše traže. U tome će mu pomoći i nova akvizicija, jer je plan integrirati tehnologije mobitela i automobila te na taj način konkurirati velikanima kao što su Xiaomi i Apple. Oni su iz područja tehnologije odlučili "zagaziti" u automobilski sektor, dok Geely ide u drugom smjeru pa ulazi na tržište elektronike prije nego Xiaomi i Apple uđu na tržište automobila.

"Budući razvoj tehnologije temeljit će se na integriranom povezivanju različitih uređaja i platformi kako bi se krajnjem korisniku pružilo jedinstveno iskustvo", poručio je Li Shufu. Financijski detalji preuzimanje Meizua nisu objavljeni, no plan novih vlasnika je poznat. Žele svoj prvi mobitel pustiti u prodaju sljedeće godine i prodati ga u 3 milijuna primjeraka.

Kopirati
Drag cursor here to close