Od 1. siječnja

Država uvela dodatni porez na proizvode velikih IT kompanija

Dok visoki dužnosnici EU nastoje postići konsenzus i odgoditi odluku Francuske za ožujak ove godine, već je desetak država članica EU najavilo da imaju namjeru slijediti primjer Francuske te da će i oni u vrlo skorom razdoblju slično postupiti.
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 01. 2019. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je nedavno uvela dodatni porez na prodaju proizvoda velikih IT tvrtki, uključujući čak Google i Facebook, koji je službeno stupio na snagu 1. siječnja s ciljem da se ostvare prihodi od 500 milijuna eura na godišnjoj razini.

U proteklom razdoblju francuska vlada je intenzivno raspravljala o tome da se dodatno porezima opterete digitalni divovi, a početkom 2019. godine ovu odluku su tamošnje vlasti i ozvaničile.

Važno je istaknuti da nacionalni porez nije bio njihov prvi izbor, već su se oni najprije zalagali za porez na razini Europske unije. Međutim, takva odluka je naišla na negodovanje Irske, Švedske i drugih zemalja, prenosi The Economist.

Dok visoki dužnosnici EU nastoje postići konsenzus i odgoditi odluku Francuske za ožujak ove godine, već je desetak država članica EU najavilo da imaju namjeru slijediti primjer Francuske te da će i oni u vrlo skorom razdoblju slično postupiti.

Kopirati
Drag cursor here to close