Lucijan Carić

Cijela priča oko umjetne inteligencije je prodavanje magle

Stručnjak za informacijsku sigurnost i informatičar govorio je o novim informatičkim tehnologijama, umjetnoj inteligenciji i drugim tehnološkim novostima.
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 04. 2023. u 22:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lucijan Carić, informatičar i stručnjak za informacijsku sigurnost je za N1 govorio o novim informatičkim tehnologijama, umjetnoj inteligenciji i drugim novostima iz svijeta tehnologije. Carić misli kako je cijela priča oko umjetne inteligencije stvorena umjetno.

"To je jednostavno prodaja magle, a prodaja magle je danas lukrativan posao. Ovo je samo u biti traženje financijske pozicije, pogotovo sada kad su podignute kamate nacionalnih banaka, što je dovelo do poskupljenja investicijskog novca.

To znači da je investicijski novac skup te da su neke tvrtke i devaluirale, odnosno smanjila im se vrijednost jer im nije lako doći do investicijskog kapitala. To u ovoj cijeloj priči znači da što više magle prodate, to više investicijskog novca dobijete", rekao je Carić za N1.

Što i kako radi umjetna inteligencija

Informatičar je objasnio što i kako radi umjetna inteligencija kada stvara slike.

"Umjetna inteligencija ne stvara ništa sama. Ona radi na temelju analize ogromnih količina podataka", rekao je Carić. Navodi da AI obrađuje ogromnu količinu podataka vodeći se logikom da svako pitanje sadrži i dio odgovora.

"Umjetna inteligencija mi je zapravo smiješna i na postavljena pitanja mi je većinom dala netočne odgovore", govori Carić.

Odgovarajući na pitanje kako je moguće da AI daje odgovore koji nisu točni i informacije koje nigdje ne postoje, Carić je rekao:

"Konverzacijske informacije koje se mogu skupiti s bilo kojih baza s kojih razni alati kupe te informacije nisu ništa drugo do dezinformacije."

Informacije koje su zapravo dezinformacije

Opisao je situaciju u kojoj pet posto trolova u nekoj konverzaciji tvori čak 95 sadržaja. Carić ističe da je taj sadržaj bezvrijedan, ali da softver to ne zna dok mu se ne kaže. 

"Ako ga punite ciljanim podacima, poput analiza podataka u industriji ili zdravstvu, to ima smisla, tu stroj možete onda učiti, stroj na to može odgovoriti. Ali govoriti o univerzalnom stroju koji sve može, koji zna sve odgovore, to ne, mi smo danas daleko od toga", rekao je Carić za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close