AI svuda oko nas

Vozačima će u autonomnim automobilima pomagati umjetna inteligencija

Mogućnosti AI-a su velike, a Scott Miller iz GM-a objasnio je neke od načina na koji bi umjetna inteligencija mogla pomoći vozačima.
AutoMoto / Flash | 14. 03. 2023. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedavnom razgovoru s medijima potpredsjednik automobilske kompanije GM Scott Miller rekao je kako će u budućnosti "ChatGPT biti u svemu". Jučer smo pisali kako je Amazfit najavio implementaciju umjetne inteligencije u svoj pametni sat, a isto u svojim vozilima namjeravaju napraviti i u GM-u, iako još nije poznato kada bi se AI chatbot mogao početi koristiti i u vozilima.

U njihovim automobilima umjetna inteligencija koristila bi se putem glasovnog asistenta, no ne treba očekivati opcije kakve imaju ChatGPT ili Bing, već GM namjerava tehnologiju nadograditi nekim opcijama koje su specifične za automobile i koje bi mogle pomoći vozačima. Ovdje se ne radi samo o jednoj sposobnosti poput evolucije glasovnih komandi, već kupci budućih vozila mogu očekivati da će njihovi automobili imati puno veće sposobnosti kada su u pitanju nove tehnologije, komentirali su iz GM-a, javlja Zimo.

GM već surađuje s Microsoftom (koji je uložio velik novac u kompaniju OpenAI, koja je razvila ChatGPT) te koriste njihovu platformu Azure u razvoju autonomne tehnologije za svoja vozila, a ta suradnja sada će se proširiti i na polje umjetne inteligencije. Američki automobilski div tako želi iskoristiti ChatGPT za razvoj vlastitog osobnog asistenta za vozila koji bi vozačima pomagao u slučaju određenih problema ili bi ih savjetovao o načinu vožnje.

Kako bi to trebalo izgledati u praksi, medijima je objasnio Scott Miller. Npr. virtualni asistent baziran na AI-u mogao bi vozače upoznati sa svim opcijama automobila koje oni nisu koristili, odnosno možda nisu upoznati s njima. Također, ako pukne guma, AI bi na ekranu automobila prikazao kako promijeniti gumu, a u slučaju nekog upozorenja na kontrolnoj ploči automobilski AI objasnit će vozaču u čemu je problem i što napraviti, odnosno kako riješiti taj problem.

Još jedna potencijalna korisna opcija virtualnog asistenta jest vozače upozoravati na njihove dnevne obveze i sastanke tako da ih, kada uđu u automobil, računalo podsjeti što ih sve taj dan čeka na poslu, kakve su aktivnosti, odnosno obveze s djecom itd.

Kopirati
Drag cursor here to close