Robert Bosch

Brinuo o radnicima: "Imam mnogo novca, zato što dajem dobre plaće"

Imao je vrlo napredna društvena gledišta kojima je poboljšao uvjete radnika. Tako je 1906. uveo osmosatni radni dan i zagovarao industrijsku arbitražu. U Stuttgartu je o 75. rođendanu i 50. obljetnici rada tvrtke 1936. godine gradu poklonio bolnicu.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 03. 2023. u 15:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bosch.com / Robert August Bosch (Albeck kod Ulma, 23. rujna 1861. – Stuttgart, 12. ožujka 1942.)

Na današnji dan, 12. ožujka 1942. godine umro je u Stuttgartu poznati njemački industrijalac Robert Bosch. Povijest ga bilježi kao privatnika koji je brinuo o radnicima, a jedan je od prvih koji su uveli osmosatno radno vrijeme.

Svojim izumima visokonaponskog magnetnog upaljača, pumpe za uštrcavanje goriva u Dieselov motor i dr. bitno pridonio razvoju automobilskih motora i probio se od malog obrtnika do tvorničara. Utemeljitelj je industrijskog koncerna Robert Bosch GmbH.

Rođen je u Albecku kod Ulma, 23. rujna 1861., a školovao se u SAD-u, gdje je radio s Thomasom Alvom Edisonom.

Za svoje vrijeme imao je vrlo napredna društvena gledišta kojima je poboljšao uvjete radnika. Tako je 1906. uveo osmosatni radni dan i zagovarao industrijsku arbitražu.

U Stuttgartu je o 75. rođendanu i 50. obljetnici rada tvrtke 1936. godine osnovao Bolnicu Roberta Boscha te ju poklonio gradu. Zbog društvene zauzetosti, humanitarnog i karitativnog rada te mirotvorstva bio je na meti nacističkog režima u posljednjim godinama svoga života.

Iako je bio borac protiv nacizma, pokopan je sa svim počastima na državnom groblju Trećeg Reicha. Razlog može biti u činjenici da je njegova kompanija tijekom nacističkog razdoblja radila za njemačku industriju oružja, a navodno je čak i zapošljavala prisilne radnike.

Ipak, u svojoj se oporuci Bosch pobrinuo za humanitarne ciljeve.

Zanimljiv je citat Roberta Boscha: "Ne dajem dobre plaće zato što imam mnogo novca, nego imam mnogo novca, zato što dajem dobre plaće".

Godine 1984. uvršten je u Dvoranu slavnih automotorne industrije. Bio je oženjen i imao je dvoje djece: sina Roberta Boscha ml. i kćer Evu Madelung.

Video: TV kalendar 23.09.2016. (Robert Bosch, Franjo Horvat Kiš, otkriven planet Neptun)
Kopirati
Drag cursor here to close