Posljedice

Brexit i tehnologija: Što se i kada mijenja?

Kada je prošle noći otkucala ponoć dogodio se povijesni trenutak, iako se gotovo ništa značajno neće promijeniti. Posljedica je to izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU koji će se dogoditi, uz odgodu.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 02. 2020. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još otkako su glasači u Ujedinjenom Kraljevstvu sredinom 2016. godine odlučili da će njihova zemlja napustiti Europsku uniju, tamošnje vlade i predstavnici EU pokušavaju pronaći način kako da to zaista provedu u djelo.

Nakon nekoliko odgoda Brexit se (napokon) dogodio prošle noći – u ponoć po našem vremenu UK je formalno prestala biti dijelom EU.

Tako će 31. siječnja ući u povijest kao dan kada je jedna od članica napustila Uniju. Posljedica je to dogovora UK i EU o tome da se pregovori o pitanjima slobodnog kretanja ljudi i roba, carinama, i svim drugim pitanjima bitnima za ekonomsku suradnju nastave u tzv. prijelaznom razdoblju narednih 11 mjeseci. Ovisno o ishodu tih pregovora, tek 1.1.2021. mogu se očekivati neke promjene.

Utjecaj na tehnološki sektor

Otkako je izglasan, Brexit je označen kao razlog mogućeg egzodusa tech kompanija, primarno iz Londona, no po tom pitanju i dalje nema velikih pomaka. Kompanije poput Googlea i Facebooka najavljuju čak i dodatna zapošljavanja u svojim uredima u britanskoj prijestolnici, a puni utjecaj na brojne startupe bit će također vidljiv početkom sljedeće godine. Berlin, Madrid, Amsterdam i brojni drugi gradovi EU vrlo će ih rado prihvatiti.

Kraj besplatnog roaminga?

Drugi utjecaj Brexita koji bi mogao obične građane udariti s odgodom jest ukidanje besplatnog roaminga. Britanski su telekomi mahom izjavili da se njihove tarife neće mijenjati te da će njihovi pretplatnici i dalje moći telefonirati unutar cijele EU kao i prije. No, pitanje je hoće li stanovnici EU koji posjete UK i dalje od tamo razgovarati po jedinstvenim tarifama. I to pitanje za sada ostaje otvoreno.

Putujete li, pak, na Otok do kraja godine, ne biste trebali brinuti za troškove roaminga. Nakon toga – bit ćete prepušteni milosti operatera, otprilike kao da putujete u neku "treću državu". Britanske vlasti kažu da svojim telekomima neće više stavljati ograničenja na roaming troškove, pa ostaje za vidjeti kakve će stavove prema turistima ovi tada zauzeti.

.eu domene

Britancima bi s razvodom od EU trebao biti ukinut i pristup do vršne internetske domene Europske unije, .eu. Za njih nadležno tijelo, EURid, nove registracije od britanskih subjekata više neće prihvaćati, a zadržavanje postojećih će biti moguće ako vlasnici ispune određene uvjete, tj. ako dokažu da su legalni rezidenti EU. I u ovom slučaju do kraja ove godine sve ostaje nepromijenjeno.

Carine

I za kraj, ono što brine sve koji kupuju preko Interneta – politika carina. Još jednom, do kraja 2020. roba će iz Ujedinjenog Kraljevstva normalno dolaziti bez obzira na njenu vrijednost. Nakon toga, ne dogovore li pregovarači zonu slobodne trgovine, moglo bi se dogoditi da UK bude tretirana otprilike kao Kina danas.

Paketi zanemarive vrijednosti (do 160 kn) koji dolaze iz UK u Hrvatsku mogli bi proći bez dodatnih troškova, a svi skuplji mogli bi tada biti podvrgavani carinskom postupku, plaćanju uvoznog PDV-a, eventualne carine i s time povezanih troškova.

Dogovor o trgovini, slobodnoj ili ne, trebao bi biti postignut do 26. studenoga ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close