Aplikacija

Beroš zaprijetio: Ako se situacija pogorša svi će morati koristiti 'Stop COVID-19'

Aplikacija je za sada dobrovoljna, ne obavezuje nikoga. Beroš kaže kako se stanje prati iz dana u dan pa bi ona mogla postati i obavezna.
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 07. 2020. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Slobodna Dalmacija / Vili Beroš

O novoj aplikaciji “Stop COVID-19” ministar zdravstva Vili Beroš za Novu TV rekao je kako se otpočetka nije išlo sa zabranama i represijom.

''Svi oni koji misle na zdravlje – svoje, svojih ukućana i prijatelja sugrađana, omogućit će svima koji su bili unatrag 14 dana u kontaktu koji je epidemiološki relevantan tu informaciju da su bili u kontaktu s oboljelim. Mislim da jedino ljudi koji misle samo na sebe neće tu aplikaciju koristiti. Mislim da je aplikacija iznimno korisna, nitko ne može zamijeniti rad epidemiologa na terenu, međutim, ova aplikacija je produkt promišljanja Europske komisije”, objasnio je Beroš, prenosi poslovni.hr. 

Aplikacija je za sada dobrovoljna, ne obavezuje nikoga. Beroš kaže kako se stanje prati iz dana u dan pa bi ona mogla postati i obavezna.

''Ukoliko se stanje pogorša, ne samo da će ova aplikacija postati obavezna nego će i drugi niz mjera postati normalna okolnost. Reagirat ćemo na pojedinu situaciju adekvatnim mjerama. Reagirali smo i do sada na takav način. Nadam se da ćemo u nastavku znati reagirati na pravi način'', pojasnio je Beroš.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavili su u ponedjeljak mobilnu aplikaciju Stop COVID-19 koju će građani moći koristiti dobrovoljno kako bi znali jesu li bili izloženi kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Beroš je istaknuo kako aplikacija koristi bluetooth tehnologiju uz koju je osigurana prekogranična interoperabilnost pri čemu će se i prema EU regulaciji svi oni koji prelaze granicu obvezati da će koristiti ovu aplikaciju. Odlukom Vlade Republike Hrvatske izrada aplikacije povjerena je tvrtki APIS.

Aplikacija bi u Hrvatskoj trebala biti dostupna kroz dva tjedna, a preuzimanje besplatne aplikacije moguće je u Google Playu ili App Storeu.

Kopirati
Drag cursor here to close