Kreće osvajanje tržišta

Baterija na Apple laptopima trajat će i do 20 sati

Novi MacBook Pro i Air te novi Mac mini pokreće procesor razvijen u Appleovim laboratorijima zahvaljujući kojima su računala puno brža i učinkovitija.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 11. 2020. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela je velika tranzicija Appleovih računala te je predstavljena nova generacija Macova koju prvi put pokreće Appleov vlastiti hardver.

I prije predstavljanja analitičari i tehnološki novinari govorili su kako od Applea možemo očekivati puno razmetanja s velikim brojkama oko snage procesora i grafike, a upravo smo to večeras i vidjeli.

U središtu promjene i tranzicije nalazi se SoC (system on chip) M1 koji donosi, pohvalili su se u Appleu, nevjerojatne performanse i učinkovitost koje su višestruko bolje u odnosu na dosadašnji hardver koji su koristili.

M1 napravljen je na 5nm tehnologiji, a sadrži, među inim, osam procesorskih i grafičkih jezgri koje savršeno “komplementiraju procesoru”. Procesorske jezgre napravljene su tako da su četiri namijenjene izvršavanju zahtjevnih operacija, dok su četiri slabije jezgre fokusirane na učinkovitost.

Prilikom predstavljanja mogli su se čuti mnogobrojni izrazi - odlične/fantastične/nevjerojatne performanse, odlična učinkovitost i slično s kojima su htjeli naglasiti najveće prednosti novog čipa, javlja Zimo.

U odnosu na posljednje modele procesora za PC-e, M1 omogućuje dvostruke performanse uz puno manju potrošnju te koristi samo četvrtinu snage, a sa sličnim se brojkama može pohvaliti i njihov grafički procesor (dvostruke performanse uz samo trećinu potrošnje).

Iako je M1 najbolji čip koji je Apple napravio, tijekom njegova predstavljanja, kao i predstavljanja novih računala posebno je naglašena i njegova integracija sa softverom.

Kao i u slučaju iPhonea i iPada, Apple će s M1 i na svojim računalima kontrolirati i bolje/učinkovitije integrirati vlastiti hardver s vlastitim softverom. Nova verzija operativnog sustava za Macove, Big Sur razvijena je kako bi izvukla maksimum od Appleova hardvera, a večeras smo saznali da će za sve Macove biti dostupna za dva dana.

Apple je, naravno, optimizirao sve svoje aplikacije za njihov hardver, a isto će u budućnosti napraviti i brojni developeri drugih aplikacija kojima je na raspolaganju i poseban Appleov softver zahvaljujući kojem će i dosadašnje aplikacije moći raditi na novom hardveru. Također, na njemu će se moći pokretati i aplikacije za iPhone i iPad.

Novi čipset, naravno, nije jedini hardver koji je Apple predstavio te su Cook i ekipa prikazali i tri nova računala koja će se moći kupiti već od sljedećeg tjedna. Priča za sva tri modela je slična - procesor i grafika su puno brži, dok se prijenosnici mogu pohvaliti još dužim trajanjem baterije, a sva ta poboljšanja dolaze po istoj, odnosno nižoj cijeni u odnosu na dosadašnje modele.

MacBook Air s 13-inčnim ekranom sada ima do 3,5 puta brži procesor i do čak 5 puta bržu grafiku u odnosu na prethodne modele. Koliko je snažan dovoljno govori podatak koji smo čuli na večerašnjoj konferenciji, a to je da je brži od 98 posto laptopa koji su prodani protekle godine.

Ima i brži SSD, nema ventilatora pa je iznimno tih, a baterija traje 15 sati ako se na njemu neprekidno surfa uz WiFi, tj. čak 18 sati ako se na njemu gledaju videozapisi. Također, poboljšana je i kamera za videopozive. Početna cijena se nije mijenjala i iznosi 999 dolara za osnovni model.

Po istoj početnoj cijeni kao i dosadašnji model (1299 dolara) prodavat će se i MacBook Pro s novim čipom. Iz Applea kažu da je 2,8 puta brži od prethodnika i ima 5 puta bržu grafiku, a posebno briljira kada je u pitanju baterija - iz te kompanije kažu da može izdržati 17 sati surfanja putem WiFija, odnosno čak 20 sati reprodukcije videozapisa.

Sa sličnim poboljšanjima može se pohvaliti i Mac mini (3 puta brži procesor i šest puta brža grafika) te je čak pet puta brži od najprodavanijeg PC-a iste kategorije. Ono što je posebno zanimljivo je da je taj model 100 dolara jeftiniji u odnosu na verziju sa starijim procesorom te stoji 699 dolara.

Predstavljanje vlastitog hardvera koji će postati srce svih budućih računala s logom jabuke te tri modela računala samo je, dakle, početak velike tranzicije koja će trajati dvije ili više godina kada će sve njihove prijenosnike i stolna računala pokretati vlastiti hardver. To je, kako je rekao Tim Cook, hrabar i odvažan potez kompanije te će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za novim računalima, ali i prve recenzije koje će nam otkriti koliko su zaista moćni novi Macovi.

Kopirati
Drag cursor here to close