Za ljubitelje jabuke

Apple predstavio čipove M2 Pro i M2 Max te prva računala zasnovana na njima

Potiho, bez velikih događanja i samo putem priopćenja za javnost, Apple je predstavio svoje nove ARM procesore, najsnažnije do sada, kao i MacBook Pro i Mac Mini nadograđene na njih.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 01. 2023. u 20:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Apple / Apple predstavio čipove M2 Pro i M2 Max

Apple je odlučio prvo ovogodišnje predstavljanje novih proizvoda odraditi bez posebne konferencije za medije, samo putem priopćenja za javnost.

No, iako se čini da su time umanjili značaj ovog predstavljanja, riječ je o prilično moćnoj nadogradnji novih procesora i prvih računala izrađenih oko njih. Nadogradnju je, očekivano, dobio posljednji SoC na ARM arhitekturi, M2, i to u dvije inačice: M2 Pro i M2 Max.

U izvedbi M2 Pro ovaj će čip tako nuditi 12-jegreni CPU, 19-jezgreni GPU te 32 GB unificirane memorije. U još snažnijoj verziji, M2 Max, bit će upakirano čak 38 GPU jezgri, udvostručena je propusnost memorije, a njezin kapacitet iznosi čak do 96 GB, prenosi Bug.

I jedan i drugi diče se visokom energetskom učinkovitošću, pa ne čudi da Apple tvrdi kako je riječ o najsnažnijim i najefikasnijim procesorima ikada ugrađenima u prijenosno računalo.

MacBook Pro

To prijenosno računalo bit će, naravno, MacBook Pro. S procesorima M2 Pro i M2 Max, Apple kaže kako će nuditi šest puta više performanse od posljednje generacija istog prijenosnika na Intelovim procesorima. K tome, MacBook Pro će i u ovoj, još snažnijoj izvedbi, prema tvrdnjama proizvođača nuditi do 22 sata autonomije, najviše ikad za jedan Mac.

Ističe se podrška za bežični standard Wi-Fi 6E, a tu je i HDMI za (prvi puta) prijenos videa rezolucije do 8K. Liquid Retina XDR zaslon, kamera razlučivosti 1080p, zvučni sustav sa šest zvučnika i mikrofonima "studijske kvalitete", ostaju kao i na aktualnom MacBooku Pro, jednako kao i dijagonale zaslona od 14" i 16".

MacBook Pro i Max

U priopćenju se navodi kako M2 Pro i Max u MacBooku Pro nude 20% više CPU performanse od modela zasnovanih na procesorima M1 Pro i Max. Isto tako, nova generacija čipova u ovom prijenosniku osigurava 30% bolje performanse grafičkog podsustava od usporedivih M1 modela.

14-inčni MacBook Pro s čipom M2 Pro imat će početnu cijenu od 1.999 dolara, dok će onaj s čipom M2 Max koštati najmanje 2.499 dolara (sve u SAD-u). Prednarudžbe su već otvorene u 27 zemalja (pa i u Hrvatskoj), a u trgovinama će se novi prijenosnici naći sljedećeg utorka.

Mac mini

Malena radna stanica Mac mini dobila je ovom nadogradnjom svoju prvu "pro" inačicu. Mini je prvi puta dobio čipove M2 i M2 Pro što bi mu trebalo omogućiti savladavanje zahtjevnih zadataka, poput uređivanja ProRes videozapisa rezolucije do 8K. Vanjski je dizajn ostao isti, pa je i dalje riječ o izrazito kompaktnom stolnom računalu, koje sada nudi podršku za dva (M2) odnosno tri (M2 Pro) vanjska monitora.

Mac mini s procesorom M2 dostupan je za narudžbu po cijeni od 599 dolara (SAD), dok verzija s čipom M2 Pro košta 1.299 dolara ili više. Narudžbe se primaju već sada, a u Hrvatsku također stižu narednog utorka, 24. siječnja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close