Brba protiv korone

Apple izrađuje 20 milijuna vizira po vlastitom dizajnu za medicinske radnike

Na velike izazove s kojima se suočavaju zdravstveni sustavi u cijelom svijetu i nestašice opreme pokušat će odgovoriti i Apple, izradom vlastitih zaštitnih vizira.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 04. 2020. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaštitne maske za zdravstvene djelatnike koji se bore s pandemijom COVID-19 i spašavaju živote oboljelih nedostaju u gotovo cijelom svijetu. Već smo vidjeli da su slična rješenja izrađivali i hrvatski startupi i studenti.

Oni su, usput rečeno, u kratkom vremenu izradili i donirali gotovo 6.000 zaštitnih vizira izrađenih uz pomoć gotovo 400 3D pisača. Sada će taj posao preuzeti domaća kompanija AD Plastik i krenuti s masovnom serijskom proizvodnjom u kojoj planiraju izraditi 50.000 komada.

S druge strane svijeta, u SAD-u, potrebe su daleko veće, pa se u rješavanje problema priključio i Apple. Ovoga su tjedna kroz svoj lanac dobave nabavili materijala za čak 20 milijuna ovakvih vizira koje će i proizvesti. Prve izrađene primjerke već su počeli besplatno slati bolnicama u Kaliforniji, a kako su povratne informacije bile pozitivne s proizvodnjom se nastavilo, javlja Bug.

Najavljenih 20 milijuna vizira bit će podijeljeno po cijelom svijetu. Apple najavljuje usku suradnju s vladama i medicinskim organizacijama diljem svijeta kako bi se odredili prioriteti slanja zaštitne opreme, prije svega u one zemlje gdje su i potrebe najveće. Već u prvom tjednu Apple je najavio proizvesti milijun vizira, a ukupnu planiranu količinu izradit će i donirati do kraja kolovoza.

Appleovi viziri slažu se u kutije po 100 komada za lakši transport. Dolaze u tri dijela (vizir i dvije trake za pričvršćivanje na glavu) i može ih se jednostavno sastaviti u nekoliko poteza, o čemu je Apple na svojim stranicama objavio upute. U prodaji se ova "iMaska" vrlo vjerojatno neće naći.

Kopirati
Drag cursor here to close