Izbori se bliže

Aplikacija Glasometar dostupna i za Grad Mostar

Sve stranke i koalicijske liste na Lokalnim izborima u Mostaru pozvane su da odgovore na upitnik i daju obrazloženja svojih odgovora na pitanja iz Glasometra
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 12. 2020. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Udruženje građana "Zašto ne" u susret Lokalnim izborima u BiH kreiralo internet-aplikaciju Glasometar, koja je omogućila građanima i građankama da uporede svoje stavove sa stavovima kandidata/kinja za načelnike i gradonačelnike u 13 jedinica lokalne samouprave u BiH, ova aplikacija od danas je dostupna i građanima i građankama Mostara, koji na Lokalne izbore izlaze u nedjelju, 20. prosinca.

Sve stranke i koalicijske liste na Lokalnim izborima u Mostaru pozvane su da odgovore na upitnik i daju obrazloženja svojih odgovora na pitanja iz Glasometra. Za dio kandidata/stranaka koje nisu odgovorile na upitnik, a za koje je to bilo moguće, u aplikaciju su uvršteni odgovori prema dostupnim podacima o njihovom djelovanju, stavovima i javnim izjavama, odnosno aktivnostima stranaka iz kojih dolaze, na svim razunama vlasti. U aplikaciju su uvršteni odgovori sedam stranaka/koalicija (Prva stranka, Platforma za progres, Ostajte ovdje - SNSD, SDS, Koalicija za Mostar 2020 - SDA, SBB, DF, SBIH, BPS-S.H, HDZ BiH, HDZ 1990, te BH blok Mostar - SDP - NS).

Aplikaciji možete pristupiti putem ovog LINKA. 

U slučaju da su odgovori stranaka, odnosno predstavnika koalicija koji su odgovorili na upitnik, bili u suprotnosti s aktivnostima stranaka ili njenih dužnosnika na temama obuhvaćenim pitanjima u upitniku, odgovori su korigovani u skladu sa tim, priopćeno je iz Udruženja građana ''Zašto ne''.

Aplikacija Glasometar za Lokalne izbore 2020. godine razvijena je u suradnji s nekoliko organizacija. Centar za politike i upravljanje konzultiran je za pitanja sa socio-ekonomskom tematikom, dok su pitanja koja se odnose na temu ekologije kreirana u suradnji s organizacijom Arnika, odnosno Koalicijom za zaštitu rijeka u BiH. Problemi i teme koje su aktualne u Brčko distriktu definirane su u suradnji i uz podršku misije OSCE-a, a projekt Glasometar podržan je u cijelosti od strane Centra za međunarodno privatno poduzetništvo (CIPE).

Tijekom izborne kampanje za Lokalne izbore u ostatku BiH, koji su održani 15. studenog, aplikacijom je bila obuhvaćena većina kandidata/kinja za načelnike i gradonačelnike u Banjaluci, Brčkom, Hadžićima, Ilidži, Srebrenici, Stocu, Tuzli, Trebinju, Travniku, Zenici, općinama Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo.

Glasometar je korišten i uoči Općih izbora 2010, 2014, te 2018. godine i već tada se pokazalo da se radi o jednom od najinformativnijih online alata za informiranje građana i građanki o stavovima stranaka. Ranije verzije Glasometra je koristilo preko 90.000 korisnika.

Kopirati
Drag cursor here to close