Rezultati nove studije

Anonimnost ne štiti vaše podatke pohranjene na mobitelu

Korisnici pametnih telefona i dalje se mogu identificirati ili pratiti čak i ako su njihovi podaci anonimni. Otkrila je to nova studija nazvana "Anonimnost zahtijeva više od zaštite osobnih podataka".
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 01. 2022. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljudi su stalno zabrinuti za sigurnost svojih osjetljivih podataka. Međutim, njihove su informacije uvijek izložene riziku zbog raznoraznih kibernetičkih napada.

Prema posljednjem izvješću France 24, ogromna količina osobnih podataka prikuplja se s pametnih telefona korisnika. Te pojedinosti prikupljaju razne tvrtke kako bi razvile svoje proizvode, kreirale ciljane reklame i provele istraživanje proizvoda.

Mnoge vlade diljem svijeta ulažu napore kako bi osigurale zaštitu privatnosti ljudi. Ipak, nova studija odbacuje ideju da anonimnost može zaštititi podatke pohranjene na vašem pametnom mobitelu.

I dalje postoje metode pomoću kojih se još uvijek mogu pratiti privatni podaci korisnika pohranjeni na njegovom mobitelu. To uključuje prepoznavanje načina komunikacije korisnika prilikom korištenja različitih aplikacija za razmjenu poruka, poput primjerice WhatsAppa, Vibera, Telegrama, i drugih.

Zbog toga su stručnjaci za online sigurnost koji su proveli spomenutu studiju pozvali sigurnosne tvrtke na stvaranje novih sredstava ili metoda anonimizacije.

U studiji je sudjelovalo više od 40.000 korisnika pametnih telefona. Nakon što su stručnjaci dobili informacije s mobitela korisnika, upotrijebili su hakerske napade koje najčešće koriste kibernetički kriminalci, javlja Zimo.

Jedna od alarmantnih stvari koju su otkrili jest da se anonimni korisnik pametnog telefona može identificirati putem njegovih izravnih kontakata.

Naši rezultati pružaju dokaz da nepovezani, pa čak i ponovno pseudonimizirani podaci o interakciji ostaju prepoznatljivi, čak i tijekom dugog vremenskog razdoblja, kažu stručnjaci za sigurnost koji su proveli studiju.

Dodali su kako njihovi nalazi jasno pokazuju da trenutne online aktivnosti mobilnih korisnika nisu kompatibilne s ponuđenim standardom anonimizacije.

Njihovo istraživanje o sigurnosti podataka pametnih telefona objavljeno je u časopisu Nature Communications, a proveli su ga stručnjaci za online sigurnost iz Italije, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kopirati
Drag cursor here to close