HELWS

Američka vojska dobila prvi laser za ''skidanje'' dronova

Proizvođač vojne opreme Raytheon pohvalio se ovih dana prvom isporukom svojeg laserskog topa za borbu protiv dronova koji je isporučen Oružanim snagama SAD-a.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 10. 2019. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oružane snage SAD-a u svijetu prednjače po korištenju borbenih dronova, a napretkom tehnologije žele zavladati i na području obrane od istih.

Ovoga ljeta izvještavali smo tako kako je Američka ratna mornarica u Perzijskom zaljevu bila oborila dva iranska drona kombinacijom "jammera" signala i 7,62 milimetarske strojnice, a za ovaj sustav tada se najavljivala nadogradnja na laserski top.

Jedan baš takav ovih je dana prvi puta isporučen, doduše Ratnom zrakoplovstvu SAD-a. Njegov proizvođač Raytheon pohvalio se ovom isporukom na svojim stranicama, gdje navodi kako je riječ o laserskom sustavu oružja visoke snage. Ono koristi Multi-spectral Targeting System, sustav razvijen u ovoj kompaniji, koji se sastoji od elektro-optičkog i infracrvenog senzora kojim se neprijateljski dronovi otkriti, pratiti i identificirati, piše Bug.hr.

Jednom kad se to dogodi, poručuje Raytheon, laserski sustav HELWS (High-Energy Laser Weapon System) prijetnju neutralizira u nekoliko sekundi.

Video: Raytheons High-Energy Laser Weapon System Counters UAS Threats

Laserski je top postavljen na maleni ATV Polaris RZR (drugim riječima, terenski buggy). Radi, dakako, na električnu energiju, i može ga se napajati putem klasične utičnice s 220 V. U slučaju kada je u pokretu, na buggy je moguće ukrcati i maleni generator koji će HELWS napati strujom tijekom dužeg vremena i omogućiti mu ispaljivanje praktički neograničenog broja "hitaca".

Kopirati
Drag cursor here to close