Kuda ide ovaj svijet

Ajme! Ugroženi infulenceri, zamjenjuju ih virtualne osobe!

Virtualne osobe su kombinacija animacije, zvučne tehnologije i kompjuterskog učenja, iz kojih nastaju digitalizirana ljudska bića.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 01. 2023. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kinezi sve češće iznajmljuju virtualne osobe za obavljanje javnih poslova.

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme dio poznatih osoba, koje surađuju s brandovima, ušao u probleme zbog izbjegavanja plaćanja poreza ili nekih osobnih skandala, brandovi su počeli koristiti usluge virtualnih influensera, piše Srna.

Kako prenosi tv-mreža CNBC, u Kini biznis iznajmljivanja takvih virtualnih ljudi u posljednje vrijeme "cvate" te iz kompanije Baidu navode da se virtualna osobe (digitalne animacije) mogu iznajmiti za nešto više od 14.000 dolara, ovisno o projektu.

Virtualne osobe su kombinacija animacije, zvučne tehnologije i kompjuterskog učenja, iz kojih nastaju digitalizirana ljudska bića.

Iz Baidua, firme koja proizvodi takve osobe, navode da sa njima već surađuju kompanije koje pružaju financijske usluge, turistički odbori pa čak i kineski državni mediji.

Baidu očekuje da će potražnja na ovom tržištu do 2025. rasti po godišnjoj stopi od 50 posto.

Video: China’s latest music sensation : Virtual idol Luo Tianyi

Prema jednom istraživanju, prošle godine je više od trećine Kineza gledalo nastupe virtualnih influensera, odnosno digitalnih celebrity ja, dok je petina njih gledala program koji je vodila virtualna osoba, odnosno vijesti s virtualnim voditeljem.

Istraživanje pokazuje da bi 2023. godine skoro polovina oglašivača u Kini mogla sponzorirati nastup virtualnih influensera ili da pozove virtualnu osobu da im se pridruži na raznim dešavanjima.

Jedan od najboljih, odnosno najpoznatijih primjera takvih virtualnih osoba jeste Luo Tianyi.

Riječ je pjevačici koja, u digitalnom obliku, ljude zabavlja već cijelo desetljeće.

Ona ima tri milijuna fanova, a dobila je i čast da nastupa na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu prošle godine.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close