'ko bi rek'o

AccuWeather objavio prognozu za ljeto: Ljetne vrućine na Balkanu

Slično prošlom ljetu, gradovi diljem Balkana ove godine mogu očekivati ​​veći broj dana s temperaturama iznad 32 stupnja Celzijevih.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 05. 2022. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za ljeto za cijelu Europu. Navodi da Portugal, Španjolsku i Italiju čeka vruće razdoblje s dosta "temperaturnih uspona i padova" tijekom cijele sezone.

Svaki toplinski val će na tome području trajati tjedan ili dva i karakterizirat će ga rekordne temperature, no njih bi trebali prekinuti spori olujni sustavi koji će dovesti do pada temperatura i oborina.

Južni dio Europe očekuju rekordne vrućine, s naletima oluja. Slično prošlom ljetu, gradovi diljem Balkana ove godine mogu očekivati veći broj dana s temperaturama iznad 32 stupnja Celzijevih.

U Bukureštu je 2021. zabilježeno 35 dana s temperaturama od ili iznad 32 stupnja Celzijevih. Slično je bilo i s Atenom u kojoj je bilo 67 dana s temperaturom od najmanje 32 stupnja, što je znatno iznad uobičajenog prosjeka od 46 dana.

Meteorolozi AccuWeathera za ovu godinu predviđaju da će temperature prelaziti 32 stupnja između 31 i 38 dana u Bukureštu te između 55 i 63 u Ateni.

Vrući periodi bit će popraćeni sušama, mada bi one ove godine trebale biti blažeg oblika nego 2021.

U drugoj polovici ljeta trebalo bi biti više grmljavinskog nevremena nego u prvoj. Međutim, oni vjerojatno neće biti dovoljno rašireni da prekinu probleme do kojih će dovesti razdoblje suše.

AccuWeather navodi da bi grmljavine mogle biti dvosjekli mač, u smislu da će donekle ublažiti razdoblje suša, ali da će donijeti ozbiljne vremenske nepogode, uključujući oluje koje bi mogle oštetiti usjeve pšenice i kukuruza.

Ljetne vrućine ne bi trebale tako pogoditi sjeverni dio Europe kao onaj južni, kažu meteorolozi.

Kopirati
Drag cursor here to close