Australija

Stižu baterije koje će kod smartphonea trajati pet dana?

Metalni oksidi u litij-jonskim baterijama su obično nikl, kobalt ili mangan, koji su skupi i sve ih je manje u prirodi.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 01. 2020. u 07:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvennici u Melbourneu razvili su litij-sumpornu bateriju koja ima pet puta veći kapacitet od litij-jonskih baterija. Ova baterija održava efikasnost od 99 posto prilikom više od 200 ciklusa punjenja, a ako je imate u smartphonu, ne biste morali svoj telefon puniti pet dana.

Ipak, problem sa ovim baterijama je to što se sumporne elektrode raspadaju tijekom ciklusa punjenja i pražnjenja, a energetska prednost brzo nestaje, kaže znanstvenica Mahdokht Shaibani, koja je bila na čelu tima znanstvenika iz Australije. "Elektroda će se raspasti, a zatim će se baterija brzo ugasiti", dodaje ona.

To se događa zato što se sumporna elektroda širi i skuplja tijekom ciklusa, pri čemu promjena zapremine iznosi oko 78 posto. Promjena zapremine se događa i kod elektroda u litij-jonskim baterijama koje napajaju električne automobile i pametne telefone, ali je oko osam puta manja, piše stranica News Scientist.

Da bi spriječili raspad elektroda u litij-sumpornoj bateriji, istraživači su dali česticama sumpora više prostora za širenje i skupljanje, prenosi B92.

Obično litij-sumporne baterije posjeduju materijale koji vezuju čestice zajedno, kako baterija ne bi pukla prilikom širenja. Ovdje je korištena manja količina materijala za vezivanje polimera u elektrodi, pa je tako stvoreno više udaljenih struktura između čestica sumpora.

Etički problem

Shaibani kaže da bi litij-sumporna baterija drastično smanjila troškove za električne automobile i skladištenje energije uopće, jer je sumpor široko rasprostranjen i izuzetno jeftin materijal. Međutim, litij-sumporne baterije mogu se suočiti sa sličnim etičkim problemima kao litij-jonske baterije.

Metalni oksidi u litij-jonskim baterijama su obično nikl, kobalt ili mangan, koji su skupi i sve ih je manje u prirodi. Problem je slijedeći: Značajan procenat kobalta, na primjer, dobija se u rudnicima u DR Kongo, gdje rade djeca.

Istraživači će dodatno testirati prototipove baterija sa ciljem da ih komercijalno izrade u Australiji u narednim godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close