ChatGPT

10 najčešćih pitanja za početnike o računalima

Donosimo vam top 10 pitanja za početnike o računalima. Pitanja je kreirao i na njih sam odgovorio chat.gpt. Napominjemo, kako AI ne odbacuje mogućnost pogreške. Ako mislite da je negdje pogriješio, slobodno komentirajte.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 06. 2023. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1. Kako se uključuje i isključuje računalo?

   - Obično se računalo uključuje pritiskom na tipku za uključivanje/napajanje (power) na kućištu računala ili prekidač na prijenosnom računalu. Isključuje se isto tako, pritiskom na tipku za isključivanje/napajanje ili putem opcija za isključivanje u operacijskom sustavu.

2. Što je operacijski sustav i za što se koristi?

   - Operacijski sustav (npr. Windows, macOS, Linux) je temeljni softver koji upravlja računalom. On omogućuje komunikaciju između korisnika i hardvera, te pokreće i upravlja aplikacijama i procesima na računalu.

3. Kako se stvara mapa (folder) na računalu?

   - Na većini operacijskih sustava, možete desnom tipkom miša kliknuti na prazan prostor u odabranom pogonu ili mapi, a zatim odabrati opciju "New Folder" ili "Nova mapa". Također, možete koristiti prečac tipkovnice Ctrl + Shift + N na većini sustava.

4. Kako se otvara aplikacija (program) na računalu?

   - Aplikaciju možete otvoriti dvoklikom na njezinu ikonu na radnoj površini ili u izborniku Start (Windows) ili Launchpad (macOS). Također, možete koristiti traku za pretraživanje ili izbornik aplikacija da biste pronašli i pokrenuli željenu aplikaciju.

5. Koja je razlika između hardvera i softvera?

   - Hardver su fizički dijelovi računala, poput procesora, memorije, tvrdog diska i monitora. Softver su programi i podaci koji se izvršavaju na hardveru, uključujući operacijski sustav, aplikacije i datoteke.

6. Kako se briše datoteka ili mapa na računalu?

   - Desnom tipkom miša kliknite na datoteku ili mapu koju želite izbrisati, a zatim odaberite opciju "Delete" ili "Izbriši". Također, možete odabrati datoteku/mapi i pritisnuti tipku Delete ili Backspace na tipkovnici.

7. Što je internetski preglednik i kako se koristi?

   - Internetski preglednik (npr. Chrome, Firefox, Safari) je aplikacija koja omogućuje pregledavanje web stranica. Pokreće se otvaranjem preglednika, a zatim unosom web adrese (URL) u traku za adresu. Preglednik prikazuje web stranice i omogućuje inter akciju s njima.

8. Kako se stvara korisnički račun na računalu?

   - Postupak stvaranja korisničkog računa može se razlikovati ovisno o operacijskom sustavu. Općenito, možete otvoriti postavke računa ili korisničke račune u izborniku Start i odabrati opciju "Dodaj korisnika" ili "Stvori novi račun". Slijedite upute za unos potrebnih informacija.

9. Kako se spaja računalo na Wi-Fi mrežu?

   - U postavkama računala ili mreže potražite opciju za bežičnu mrežu (Wi-Fi). Kliknite na ikonu Wi-Fi u donjem desnom kutu zaslona, odaberite željenu bežičnu mrežu iz popisa dostupnih mreža, unesite lozinku ako je potrebno, i kliknite na "Poveži" ili sličnu opciju.

10. Kako se provjerava verzija operacijskog sustava?

    - Na većini operacijskih sustava možete provjeriti verziju tako da otvorite postavke sustava. Na Windows računalima, kliknite na Start, zatim odaberite "Settings" (Postavke) i potražite opciju "About" (O sustavu). Na macOS računalima, kliknite na Apple izbornik u gornjem lijevom kutu zaslona, odaberite "About This Mac" (O ovom Macu) i prikazat će se verzija operacijskog sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close