Jupiter

Znate li da možete poslati svoje ime u Svemir?

Znanstvenici se nadaju da Europa sadrži sve sastojke za nastanak i razvoj života.
Sci-Tech / Svemir | 04. 12. 2023. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U listopadu 2024. godine, NASA-ina svemirska letjelica Europa Clipper počet će svoje putovanje prema Jupiteru u pokušaju da sazna je li život na Jupiterovom ledenom mjesecu Europa moguć. Svemirska letjelica će stići u Jupiterovu orbitu 2030. godine i obavit će skoro 50 preleta preko njegovog mjeseca i proučavat će ga izuzetno osjetljivim mjernim instrumentima. Znanstvenici se nadaju da Europa sadrži sve sastojke za nastanak i razvoj života.

Europa Clipper će putovati duž gravitacijskih plima Jovijanskog satelita, napola okrenut prema mjesecu iz njegove orbite, napola izložen bezzračnom prostranstvu nasilnog svemira, piše Forbes BiH.

A pored svog visokotehnološkog spektrometra, radarskog sistema, optičkih instrumenata napravljenih da traže dokaze o vanzemaljskim staništima, Europa Clipper će nositi i imena ljudskih bića, a svoj otisak će čovječanstvo moći poslati u beskonačnost prostranstva. Trajno.

"Message in a bottle" inicijativa

U okviru NASA-ine inicijative "Poruka u boci" imena Zemljana će biti ugravirana upravo na ovoj svemirskoj letjelici, a građani svijeta sada imaju mogućnost svoja imena dostaviti besplatno prije kraja 2023. godine.

 Foto: NASA / Jupiter

"Ako na Europi postoji ili je postojao život, on je sigurno bio potpuno neovisan od nastanka života na Zemlji", rekao je Robert Pappalardo, znanstvenik na misiji Europa Clipper. "To bi značilo da nastanak života mora biti prilično jednostavan u cijeloj galaksiji i šire".

NASA-in "Message in a Bottle" program se zatvara u 6:00 sati po našem vremenu 1. siječnja 2024. godine, odnosno u ponoć po istočnom američkom vremenu. Do sada je uneseno skoro milijun imena ljudi širom svijeta, a naši novinari također sudjeluju.

Pošalji svoje ime prema Jupiterovom mjesecu Europa na ovom NASA-inom linku.

Može li biti života na Jupiterovom mjesecu Europa?

Europa je četvrti po veličini Jupiterov mjesec. Znanstvenici misle da bi život na Europi mogao postojati jer postoje dokazi da bi se tekuća voda mogla nalaziti ispod njene ledene površine. Europu vuče jaka gravitacija Jupitera kao i gravitacija drugih Jupiterovih satelita. To čini da se Europa širi i skuplja što uzrokuje zagrijavanje, a ova toplina može uzrokovati da se dio ledene kore otopi ispod same površine. Ovo bi također moglo značiti da na Europi mogu postojati jezera i oceani. Voda je glavni uvjet za život. Ako na Europi ima vode, može biti života.

  / Jupiter

Života na Zemlji ima u izobilju, ali ga još nismo našli nigdje drugdje u svemiru. Znanstvenici kažu da bismo trebali tražiti tri ključna sastojka koji omogućavaju život: tečnu vodu, kemiju i energiju. Također, životu je potrebno vrijeme da se razvije. Trebali bismo tražiti život u svjetovima u kojima je prošlo dovoljno vremena da život započne. Takav jedan svijet je upravo Jupiterov mjesec Europa.

Jupiterov ledeni mjesec Europa možda ima ove bitne sastojke i star je koliko i Zemlja. NASA upravo zbog toga šalje satelit Europa Clipper da provede detaljno istraživanje ovog Jupiterovog mjeseca i istraži ima li ovaj ledeni svijet, sa svojim podzemnim okeanom, sposobnost podržati život. Razumijevanje nastanjivosti Europe pomoći će znanstvenicima da bolje razumiju potencijal za pronalaženje života izvan naše planete i voditi nas u našoj potrazi.

Voda

Tečna voda je na vrhu liste sastojaka za život, a Europa je ima dosta. Znanstvenici smatraju da Europa ima slani ocean ispod svoje ledene kore sa oko duplo više vode od svih Zemljinih oceana zajedno. Voda otapa hranljive materije od kojih organizmi mogu da se hrane, transportira važne kemikalije unutar živih ćelija, podržava metabolizam i omogućava tim ćelijama da se oslobode otpada. Znanstvenici su uvjereni da se na dnu okeana nalazi kamenito morsko dno. Hidrotermalna aktivnost bi mogla opskrbiti kemijske hranjive tvari koje bi mogle podržati žive organizme.

Foto: NASA / Jupiter

Kemija

Zajedno s vodom, životu kakvog poznajemo potrebni su i određeni kemijski elementi – građevni blokovi života – uključujući ugljik, vodik, dušik, kisik, fosfor i sumpor. Ovi elementi su uobičajeni u svemiru i čine 98% žive materije na Zemlji svojim kombiniranjem da bi formirali organske molekule neophodne za život. Znanstvenici smatraju da su ovi elementi vjerovatno ugrađeni u Europu kada se sam mjesec formirao.

Energija

Treći sastojak života je energija. Svim oblicima života potrebna je energija za preživljavanje. Na Zemlji, većina te energije dolazi od Sunca. Na primjer, biljke rastu i napreduju kroz fotosintezu, proces koji pretvara sunčevu svjetlost u energiju. Energija se prenosi na ljude, životinje i druge organizme. Tip života koji bi mogao nastanjivati Europu vjerovatno bi bio pokretan isključivo kemijskim reakcijama umjesto fotosintezom, jer bi svaki život na Europi postojao ispod leda, gdje nema sunčeve svjetlosti.

Kopirati
Drag cursor here to close