Problemi na pomolu

Starlinkovi sateliti onemogućavaju potragu za životom u svemiru

SpaceX surađuje s astronomima na istraživanju rješenja koja omogućuju koegzistenciju satelitskih konstelacija i astronomije bez negativnih posljedica.
Sci-Tech / Svemir | 11. 07. 2023. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavna studija koju su proveli istraživači s Instituta Max Planck otkrila je da više od polovice Starlink internetskih satelita Elona Muska emitira zračenje u orbiti, što potencijalno predstavlja izazov za astronome u njihovoj potrazi za nastanjivim planetima.

Koristeći teleskop Low Frequency Array (LOFAR) koji se nalazi u Nizozemskoj, znanstvenici su pregledali 68 Starlink uređaja i otkrili da njih 47 proizvodi nenamjerno elektromagnetsko zračenje iz svoje ugrađene elektronike.

Dok su detektirane emisije izuzetno slabe, mjereći oko milijun puta manje snage od onih pametnih telefona, zabrinutost leži u mogućnosti da se te emisije zamijeni s radiovalovima koji potječu od nebeskih tijela u daljini.

Valja napomenuti da se studija usredotočila isključivo na satelite u vlasništvu SpaceX-a, ali sugerira da se slične okolnosti mogu primijetiti među drugim satelitima u niskoj Zemljinoj orbiti.

Zračenje otkriveno unutar frekvencijskog raspona dodijeljenog radioastronomiji

Cees Bassa, koautor studije s Nizozemskog instituta za radioastronomiju, objasnio je da je zračenje detektirano unutar frekvencijskog raspona koji je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) dodijelila radioastronomiji.

S LOFAR-om smo otkrili zračenje između 110 i 188 MHz sa 47 od 68 promatranih satelita. Ovaj frekvencijski raspon uključuje zaštićeni pojas između 150,05 i 153 MHz koji je ITU posebno dodijelio radioastronomiji, pojasnio je Bassa, javlja Zimo.

U vrijeme istraživanja u orbiti je bilo otprilike 2100 Starlink satelita. Međutim, taj je broj od tada značajno porastao na njih preko 4000. Detektirano zračenje ispod je radijskih frekvencija od 10,7 do 12,7 GHz koje se koriste za komunikacijske signale silazne veze.

Gyula Józsa, istraživač na Institutu Max Planck, objasnio je da svi električni uređaji stvaraju određenu razinu curenja zračenja, i iako je to nemoguće u potpunosti spriječiti, mogu se uložiti napori da se smanji snaga tih signala.

Zabrinutost zbog utjecaja na buduće teleskope

Studija izaziva zabrinutost zbog utjecaja emisija na buduće teleskope, kao što je Square Kilometer Array Observatory (SKAO) koji će se graditi u Australiji i Južnoj Africi.

Starlink sateliti neprestano se kreću nebom i na kraju će se postaviti i iznad tih zvjezdarnica. Józsa je primijetio da se kontaminirani podaci uzrokovani satelitskim smetnjama obično odbacuju, što dovodi do gubitka dragocjenog vremena promatranja. Taj bi gubitak potencijalno mogao spriječiti detekciju važnih astronomskih fenomena poput brzih radijskih impulsa (FRB).

Satelitski operateri ne krše zakone

Važno je napomenuti da niti SpaceX niti drugi satelitski operateri ne krše nikakve zakone, jer orbitalni uređaji ne podliježu istim propisima kao zemaljska tehnologija.

Federico Di Vruno, glavni autor studije i voditelj spektra SKAO-a, naglasio je da istraživanje predstavlja značajan napor u razumijevanju utjecaja satelitskih konstelacija na radioastronomiju.

Prethodne radionice o tamnom i tihom nebu teoretizirale su o ovom zračenju, naša opažanja potvrđuju da je ono mjerljivo, rekao je DI Vruno.

Sateliti su veća prijetnja modernoj astronomiji od urbanog svjetlosnog onečišćenja

SpaceX surađuje s astronomima na istraživanju rješenja koja omogućuju koegzistenciju satelitskih konstelacija i astronomije bez negativnih posljedica. Muskov projekt Starlink izvor je zabrinutosti astronoma od 2020. godine, zbog svjetlosnog zagađenja i ometanja promatranja.

Piero Benvenuti, glavni tajnik Međunarodne astronomske unije (IAU), izrazio je zabrinutost da ove megakonstelacije predstavljaju najveću prijetnju modernoj astronomiji, nadmašujući prethodnu zabrinutost zbog urbanog svjetlosnog onečišćenja.

Od svibnja ove godine Starlink se može pohvaliti s više od 1,5 milijuna pretplatnika, što ukazuje na njegovu rastuću popularnost i utjecaj na globalnu internetsku povezanost.

Kopirati
Drag cursor here to close