SLIM

VIDEO | Japanci sletjeli na Mjesec: "Ne rade svi sustavi, ali imamo kontakt"

JAXA je na konferenciji za novinare navela da ima kontakt landerom, ali izgleda da solarni paneli ne generiraju energiju.
Sci-Tech / Svemir | 19. 01. 2024. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japan je u petak u 16 sati započeo zahtjevan "svemirski manevar" i pokušao prvi put sletjeti na površinu Mjeseca. Do sada su to uspjele samo četiri zemlje: SAD, Kina, bivši Sovjetski Savez i Indija. Radi se o jako rizičnom pothvatu.

Od tog nauma je prošloga tjedna odustala i letjelica Peregrine (suradnja privatne američke kompanije i NASA-e). Da je uspjela, bila bi to prva američka misija slijetanja na Mjesec od 1972. godine, odnosno od ere programa Apollo.  

Prema najnovijim informacijama, lander je sletio na površinu Mjeseca, ali za sada nije poznato radi li se o uspješnom, odnosno mekom slijetanju. Meko slijetanje (engl. soft landing) na Mjesec znači kontrolirano spuštanje svemirske letjelice na površinu a da pritom ne dođe do značajne štete na letjelici i/ili njenim znanstvenim instrumentima.

Video: SLIM Moon Landing Live & Press Conference

Tvrdo slijetanje (engl. hard landing) odnosi se na spuštanje na tlo pri kojem dolazi do značajnih oštećenja letjelice, a često i do gubitka kontakta.

JAXA je na konferenciji za novinare navela da ima kontakt landerom, ali izgleda da solarni paneli ne generiraju energiju. "Pokušavamo primiti i analizirati dodatne podatke. Za sada izgleda da većina sustava funkcionira, no i dalje ostaje problem s napajanjem", kazali su.

 "Smatramo da se radi o uspješnom slijetanju jer smo postigli većinu zadanih ciljeva. Što se tiče solarnih ćelija, one ne generiraju struju, mogući problem je taj da generatori nisu okrenuti u pravom smjeru. Za sada koristimo pričuvnu bateriju", dodala je.
Kopirati
Drag cursor here to close