Sa još 3 člana posade

Posada s prvim astronautom iz Turske lansirana prema ISS-u

NASA je priopćila da se pristajanje na ISS očekuje rano u subotu, a da se očekuje da će posada ostati na ISS-u dva tjedna.
Sci-Tech / Svemir | 19. 01. 2024. u 07:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi turski astronaut i još tri člana posade iz Europe lansirani su u četvrtak s Floride na putovanje prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u komercijalnoj misiji teksaške privatne tvrtke Axiom Space.

Kapsula SpaceX Crew Dragon poletjela je na raketu Falcon 9 u 16:49 po lokalnom vremenu (21:49 GMT/UTC) iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi.

Video: NASA

NASA je priopćila da se pristajanje na ISS očekuje rano u subotu, a da se očekuje da će posada ostati na ISS-u dva tjedna.

Tko su članovi posade?

Bivši NASA-in astronaut Michael Lopez-Alegria, rođen u Španjolskoj, zapovjednik je misije, a pridružuju mu se Talijan Walter Villadei, Šveđanin Marcus Wandt i Turčin Alper Gezeravci, koji postaje prvi turski državljanin koji je otputovao u svemir.

Gezeravci je služio kao borbeni pilot u turskom ratnom zrakoplovstvu i ima 15 godina iskustva na više zrakoplova, navodi Axiom Space.

"Bio je sjajan osećaj, počevši od kraja odbrojavanja, pa sve do ovdje. Odlična vožnja", rekao je Gezeravci i dodao da je "tako dugo" sanjao da može da leti bez "plafona".

Gezeravci će služiti kao specijalist misije.

Video: NASA

Ljudi su se tim povodom okupili oko ekrana u Turskoj gdje je na velikim ekranima prikazivan live video sa lansiranja.

Treća privatna misija Axiom Spacea

Misiju je dogovorila privatna kompanija za svemirske letove Axiom Space, a provodi se u suradnji sa NASA-om i kompanijom SpaceX Elona Muska.

To je treći takav let Axioma sa sjedištem u Houstonu u posljednje dvije godine i oni opisuju misiju kao "prvu sveeuropsku komercijalnu misiju astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju".

SpaceX je priopćio da će više od 30 znanstvenih  eksperimenata "fokusiranih na ljudsku fiziologiju i tehnološka industrijska dostignuća" biti provedeno tijekom 14-dnevne misije.

Kopirati
Drag cursor here to close