Otkriće se drži u tajnosti: Revolucionarni rezultati istraživanja Mliječnog puta
Europska južna promatračnica objavila je da će 15. svibnja na konferenciji za novinare objaviti revolucionarne rezultate

Otkriće se drži u tajnosti: Revolucionarni rezultati istraživanja Mliječnog puta

Sci-Tech / Svemir | 30. 04. 2022. u 09:16 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska južna promatračnica (ESO) objavila je da će 15. svibnja na konferenciji za novinare objaviti revolucionarne rezultate istraživanja Mliječnog puta koje je prikupila kolaboracija Event Horizon Telescope (EHT).

O čemu će biti riječi, za sada malo tko zna jer se otkriće drži u tajnosti. Međutim, na temelju činjenice da je teleskop EHT 2019. godine objavio prvu snimku crne rupe u povijesti (naslovna fotografija), za očekivati je da će vijest biti uzbudljiva.

Pritom treba istaknuti da EHT već godinama istražuje Mliječni put, u čijem se središtu nalazi supermasivna crna rupa Sagittarius A*.

Video: Prva slika crne rupe!

ESO je ozbiljna znanstvena institucija koja ne bi bilo što nazvala revolucionarnim. Isti termin (na engleskom groundbreaking) ESO je posljednji put upotrijebio kada je predstavljena vijest o prvoj izravnoj snimci crne rupe, što je doista bilo revolucionarno.

Tom prilikom riječ je bila o supermasivnoj crnoj rupi u galaksiji M87 udaljenoj 55 milijuna svjetlosnih godina, čija je masa 6.5 milijardi puta veća od mase našeg Sunca.

Naravno, teleskop nije snimio samu crnu rupu jer, kao što je poznato, iz nje ne mogu doći nikakvi elektromagnetski valovi ni čestice – ništa ne može pobjeći golemoj masi crne rupe.

Video: Revolucionarno otkriće u astronomiji: Prva slika crne rupe

Instrumenti EHT-a tada su zabilježili ono što se naziva horizontom događaja crne rupe.

Opširnije naa Index.hr

Kopirati
Drag cursor here to close