Novi uspjeh

Lansiran Odisej, letjelica koja bi trebala s teretom sletjeti na Mjesec za 6 dana

Letjelica "Odisej" američke tvrtke Intuitive Machines kreće u povijesnu lunarnu misiju, u sklopu partnerstva s NASA-om.
Sci-Tech / Svemir | 16. 02. 2024. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka svemirska letjelica, nazvana "Odisej", lansirana je u čtvrtak iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, obilježavajući drugi po redu ovogodišnji privatni pokušaj slijetanja na Mjesec. Tvrtka Intuitive Machines sa sjedištem u Houstonu predvodi misiju "IM-1", težeći postizanju takozvanog mekog dodira s Mjesecom, s ciljem da bude prva nevladina organizacija koja je to uspjela, od NASA-inih misija Apollo prije više od 50 godina.

Nova-C lender, koji je bio smješten na vrhu rakete Falcon 9 SpaceX-a, poletio je nakon kratke odgode zbog nenormalnih temperatura tijekom punjenja gorivom. NASA je potvrdila uspješno odvajanje lendera, ističući njegov revolucionarni značaj. Nova-C lender koristi novi superhlađeni motor na tekući metan i kisik, omogućavajući brzo putovanje na Mjesec uz izbjegavanje produljene izloženosti visokom zračenju Van Allenova pojasa.

Unatoč odgodi lansiranja, IM-1 bi trebao 22. veljače stići na svoje odredište, Malapert A, odnosno krater na Mjesecu smješten 300 kilometara od južnog pola. Riječ je o misiji koja je dio NASA-ine inicijative Commercial Lunar Payload Services (CLPS), čiji je cilj stimulirati lunarnu ekonomiju povjeravanjem usluga prijevoza tereta privatnom sektoru.

Trent Martin iz tvrtke Intuitive Machines naglasio je uključeni inženjerski podvig u lansiranju Odiseja. Prilika da se Sjedinjene Države vrate na Mjesec po prvi put od 1972. godine je inženjerski podvig koji zahtijeva glad za istraživanjem", rekao je, prenosi Zimo.

NASA je uložila 118 milijuna dolara u Intuitive Machines za transport znanstvenog hardvera, rješavajući ekološke rizike za buduće astronaute u okviru svog programa Artemis. Dugoročni cilj uključuje uspostavljanje prisutnosti na Mjesecu i korištenje resursa, poput leda, za pitku vodu i raketno gorivo.

Nakon slijetanja, očekuje se da će teret misije, uključujući digitalnu arhivu ljudskog znanja i mjesečeve skulpture umjetnika Jeffa Koonsa, raditi oko sedam dana prije nego što lunarna noć onesposobi tog lendera.

Inicijativa CLPS uključuje i druga nadolazeća lansiranja, a Intuitive Machines planira još dva u 2024. godini. Astrobotic sa sjedištem u Pittsburghu, koji se suočava s neuspjesima u svom lansiranju u siječnju, napravit će još jedan pokušaj krajem 2024. godine, noseći NASA-in rover do Mjesečevog južnog pola.

NASA-ina strategija uključuje sve veću nabavu usluga od komercijalnih partnera, što je odmak od doba Hladnog rata kada su diktiraali ugovore s gotovo neograničenim proračunom.

Kopirati
Drag cursor here to close