Rasprodaja

Kako je SpaceX srušio cijenu bitcoina?

Prije nekoliko se dana doznalo da je svemirska kompanija Elona Muska rasprodala svoje zalihe bitcoina, što je – iako s velikim zakašnjenjem – vrlo negativno utjecalo na cijenu te kriptovalute
Sci-Tech / Svemir | 22. 08. 2023. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privatna svemirska kompanija Elona Muska, SpaceX, nema dionice izlistane na burzi, pa samim time nije u obvezi redovno objavljivati svoje financijske podatke i "opravdavati" poslovne poteze svojim dioničarima.

Ipak, s vremena na vrijeme neki od ključnih pokazatelja dospiju pred oči javnosti, koja je vrlo zainteresirana vidjeti kako zaista posluje kompanija, koja je trenutačno zaslužna za većinu svjetskih svemirskih lansiranja raketa s raznim vrstama orbitalnog tereta.

SpaceX više nije gubitaš

Nakon dvije godine značajnih financijskih gubitaka, zabilježenih u poslovnim rezultatima za 2021. i 2022. godinu, u prvom tromjesečju 2023. SpaceX je imao dobit od 55 milijuna dolara. To nije mnogo, u usporedbi s poslovnim prihodima na razini 1,5 milijarde dolara, ali je značajan u smislu preokretanja trenda iz neto gubitka u dobit, javlja Bug.

U istim podacima, koje je objavio WSJ, vidi se da je 2021. SpaceX uprihodio oko 2,3 a potrošio 3,3 milijarde dolara. Prošle godine prihodi su iznosili dvostruko više, 4,6 milijardi dolara, uz troškove od 5,2 milijarde.

Najveći dio tih troškova tijekom obje godine odnosio se na ulaganja u istraživanje i razvoj, što uključuje i novu raketu Starship, iako nije poznato koliki udio troškova je otišao na taj program. Ostala ulaganja uključuju infrastrukturne troškove, opremu i nekretnine.

Povećani ulazni troškovi doveli su i do povećanja cijene lansiranja raketa za neke klijente i poskupljenja usluga internetskog pristupa putem Starlinka.

Utjecaj na bitcoin

Potom WSJ u financijskim podacima dolazi do neočekivane stavke. SpaceX je tijekom protekle dvije godine knjigovodstveno smanjivao vrijednost bitcoina koje posjeduje.

Vrijednost kriptoimovine im je bila pala za čak 373 milijuna dolara, da bi prošle godine ona u potpunosti bila likvidirana iz bilance. SpaceX je, dakle, prodao svoje bitcoine, što je odmah dovelo do "panike" na tržištima. Ovo "odmah" shvatite uvjetno, budući da je prodaja odrađena prije najmanje 9 mjeseci.

Bez obzira na to, a znajući koliko je Elon Musk utjecajan u kriptozajednici, vijest je protekloga petka potaknula i druge na rasprodaju. Slijedom toga vrijednost bitcoina je od tada pala za oko 2.000 dolara, ili više od 7%, dok tjedni pad iznosi preko 11%.

Sada se jedan bitcoin cijeni oko 26.000 dolara. Osim SpaceX-a, na taj su pad utjecale i negativne vijesti iz kineskog gospodarstva te povećanje prinosa na američke državne obveznice, što je potaknulo nekolicinu velikih ulagača na prodaju svojih velikih pozicija.

Kopirati
Drag cursor here to close