Mjesečev snajper

Japanska letjelica 'Moon Sniper' izvela uspješno precizno slijetanje na Mjesec i poslala prve slike

U četvrtak, JAXA je objavila prve slike u boji iz misije koje prikazuju SLIM letjelicu kako stoji netaknuta pod blagim uglom na stjenovitoj sivoj površini, a lunarne padine se uzdižu u daljini.
Sci-Tech / Svemir | 25. 01. 2024. u 10:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Prve slike

Japanska letjelica "Moon Sniper" (Mjesečev snajper) sletjela je oko 55 metara od zadane mete, objavila je Japanska svemirska agencija u četvrtak kada je objavila prve slike iz misije, javlja AFP.

Bespilotni pametni lender za istraživanje Mjeseca (SLIM), nazvan "Mjesečev snajper" zbog svoje precizne tehnologije, imao je za cilj slijetanje unutar 100 metara od prethodno zadanog mjesta za slijetanje.

Meko slijetanje

To je mnogo preciznije od uobičajene zone slijetanja od nekoliko kilometara.

''SLIM je uspio u preciznom mekom slijetanju. Potvrđeno je da je točka slijetanja udaljena 55 metara od ciljne lokacije''- rekla je svemirska agencija JAXA.

Precizno i meko sletanje na Mjesec učinilo je Japan tek petom nacijom koja je postigla taj podvig, nakon Sjedinjenih Država, Sovjetskog Saveza, Kine i Indije.

Ali slavlje je utihnulo zbog problema sa solarnim baterijama ove lagane svemirske letjelice, koje nisu proizvodile struju.

JAXA je odlučila da isključi letjelicu sa 12 posto preostale snage, kako bi omogućila oporavak kada se ugao sunca promijeni.

''Ako sunčeva svjetlost obasja Mjesec sa zapada, vjerujemo da postoji mogućnost proizvodnje električne energije i trenutno se pripremamo za restartanje letjelice - rekla je JAXA ranije ove sedmice.

Prije isključivanja SLIM-a, kontrola misije je mogla preuzeti tehničke i slikovne podatke sa spuštanja letjelice i površine Mjeseca.

U četvrtak, JAXA je objavila prve slike u boji iz misije koje prikazuju SLIM letjelicu kako stoji netaknuta pod blagim uglom na stjenovitoj sivoj površini, a lunarne padine se uzdižu u daljini.

Misija je imala za cilj krater za koji se vjeruje da je Mjesečev plašt, obično duboki unutrašnji sloj ispod njegove kore, izložen na površini.

Put do Marsa

Analizom tamošnjih stijena, JAXA se nada da će rasvijetliti misteriju mogućih vodnih resursa Mjeseca, ključnog za izgradnju baza jednog dana kao mogućih stanica na putu do Marsa.

Dvije sonde uspješno su se odvojile od SLIM-a u subotu: jedna sa odašiljačem, a druga dizajnirana da se kreće oko površine Mjeseca emitirajući snimke na Zemlju.

Ovaj mini-rover koji mijenja oblik, nešto veći od teniske loptice, zajednički je razvila firma koja stoji iza igračaka Transformers i napravila je fotografiju koju je JAXA objavila u četvrtak.

SLIM je jedna od nekoliko novih lunarnih misija vlada i privatnih firmi, 50 godina nakon prvog ljudskog slijetanja na Mjesec.

Kopirati
Drag cursor here to close