Sjednica

Vlada daje skoro 13 milijuna za nabavku udžbenika

Kriteriji za raspodjelu sredstava županijama po ovom programu su broj stanovnika prema Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH iz 2013. godine.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 12. 2023. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, Vlada FBiH donijela je Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola u FBiH od 1. do 5. razreda utvrđenih ovogodišnjim federalnim proračunom.

Radi se o izdvajanju ukupno 12.700.000 KM u okviru Tekućeg transfera drugim razinama vlasti i fondovima. Kriteriji za raspodjelu sredstava županijama po ovom programu su broj stanovnika prema Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH iz 2013. godine, uz primjenu pondera (2) za Posavski i Bosansko-podrinjska županija Goražde.

Kome ide koliko?

Prema ovim kriterijima, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Unsko-sanske županije za nabavku udžbenika učenicima osnovnih škola raspodjeljuje se 1.517.650 KM, a Ministarstvu za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Zeničko-dobojske županije 2.024.380 KM. U svrhu uplate novčanih sredstava za već nabavljene udžbenike za učenike osnovnih škola Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta Posavske županije raspodjeljuje se 482.600 KM, Ministarstvu obrazovanja i znanosti Tuzlanske županije 2.471.420 KM, a Ministarstvu za obrazovanje, mlade, znanost, kulturu i sport Bosansko-podrinjske županije 264.160 KM.

U svrhu ove uplate Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanske županije pripada 1.414.780 KM, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije 1.233.170 KM, a Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije 527.050 KM. Također, za već nabavljene udžbenike za učenike osnovnih škola Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Županije Sarajevo bit će uplaćeno 2.297.430 KM, dok Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i sporta Herceg-bosanske županije pripada 467.360 KM.

Obrazloženje

U obrazloženju Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti podsjeća se da je 3. ožujka ove godine svim županijskim ministarstvima nadležnim za obrazovanje dostavljen dopis kojim se traži izjašnjenje prihvaćaju li realizaciju ovog projekta, te da je greška u ekonomskom kodu do koje je došlo prilikom usvajanja Proračuna FBiH uzrokovala kašnjenje u isplati sredstava županijskim ministarstvima. Nakon ispravke greške i usvajanja rebalansa ovogodišnjeg federalnog proračuna, Federalno ministarstvo je 1.11.2023. godine kantonalnim ministarstvima dostavilo upit vezan uz realizaciju ovog programa. Na osnovu dostavljenih odgovora, utvrđeno je da u USŽ i ZDŽ još nije izvršena nabavka udžbenika, dok je u Posavskoj, TŽ, BPŽ Goražde, SBŽ, HNŽ, ZHŽ, ŽS i HNŽ izvršena nabavka u cijelosti ili djelomično. U ŽS su nabavljeni udžbenici za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, ali ne i za učenike 5. razreda.

Sa županijskim ministarstvima nadležnim za oblast obrazovanja će se sklopiti ugovori o realizaciji ovog programa. Županijska ministarstva, korisnici sredstava, bit će zaduženi da Federalnom ministarstvu dostave izvještaje o realizaciji, a koji obvezno mora sadržavati detaljan financijski izvještaj o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava.

Rok za dostavljanje ovih izvještaja je 30.9.2024. godine. Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti će podnositi izvještaje o utrošenim sredstvima Federalnom ministarstvu financija.

Kopirati
Drag cursor here to close