HKD Napredak

Upriličena podjela ugovora o dodjeli Napretkovih stipendija u Mostaru

U akademskoj 2022./23. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendira ukupno 119 studenata i studentica. Ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti više od 150.000 KM.
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 04. 2023. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Sarajeva i Zagreba svečanost potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija i potpora iz Napretkova fonda za stipendiranje i sveučilište ''Ivo Andrić – Vladimir Prelog'' i Podfondova ''Irena Kozarić'' i ''Vid Puljić'', temeljem rezultata  završenog natječaja Središnje uprave HKD Napredak za dodiplomske i poslijediplomske studije za akademsku 2022./2023. godinu s ovogodišnjim dobitnicima stipendija i potpora upriličena je u subotu, 1. travnja 2023. godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Foto: PR / Podjela ugovora o dodjeli Napretkovih stipendija u Mostaru

U akademskoj 2022./23. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendira ukupno 119 studenata i studentica. Ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti više od 150.000 KM. 

Potpisivanje ugovora sa studentima i studenticama te doktorandima i doktorandicama organizirali su Središnja uprava HKD Napredak i HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, a svečanom potpisivanju ugovora za Napretkove stipendije i potpore nazočni su bili Miroslav Landeka, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i Josip Križanović, dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik Povjerenstva za stipendije i mlade.

U svom obraćanju stipendistima i stipendisticama Landeka ih je najprije pozdravio u ime Središnje uprave HKD Napredak i predsjednika Nikole Čiče, kao i mostarske podružnice Napretka gdje su uvijek dobro došli.

Istaknuo je kako je sama činjenica da su stipendisti i doktorandi znak da su izvrsni studenti ali da trebaju biti i aktivni Napretkovci i dobri ljudi te da trebaju dolaziti na programe i sadržaje koje organizira Napredak.

Pozvao ih je da u budućnosti kada budu u prilici, kao što je to ove godine učinila jedan bivša stipendistica iz Mostara, daju od svojih sredstava stipendiju nekom studentu ili studentici, jer kao što je kazao nobelovac i Napretkov stipendist Ivo Andrić život nam samo vraća što mi drugima dajemo.

Dopredsjednik Križanović istaknuo je kako je iza Povjerenstva za stipendije i mlade i cijele Središnje uprave HKD Napredak veliki trud, rad i znanje kako bi se svake osigurala sredstva za stipendije te osim financijske pomoći Napretkova stipendije za sve one koji je primaju ona treba predstavljati čast i motivirati ih na još aktivniji angažman u svojoj podružnici i lokalnoj zajednici.

Foto: PR / Podjela ugovora o dodjeli Napretkovih stipendija u Mostaru

U ime stipendista riječi zahvale uputila je studentica Mandina Mabić, članica HKD Napredak Glavna podružnica Mostar koja je kazala kako vjeruje da će ih ova stipendija još više motivirati te da oni kao članovi Napretka svojim angažmanom, trudom i zalaganjem trebaju opravdati dobivenu stipendiju , kako bi sve skupa na kraju imalo značaj.

Na kraju svečanosti upriličeno je zajedničko fotografiranje i druženje, a dok su samom početku svečanosti stipendisti imali priliku čuti Napretkovu himnu u novom aranžmanu koji su uradili prof. Josip Popović (aranžman za orkestar) i profesorice Gordana Mišković i Ljliljana Marić (aranžman za zbor). U snimanju himne sudjelovali su: puhački orkestar Limena glazba Lašva Nova Bila, zbor Viteški akordi iz Viteza (voditeljica Olga Krezić, prof.), ženski vokalni sastav Lašvanske dive iz Nove Bile (voditeljica Nanarela Bajo, prof.), Magdalena Marić, Tomislav Čorić, Luka Popović i Ivan Andrijašević.

Nakon toga prikazan im je film 120 godina HKD Napredak koji je premijerno prikazan prošle godine na Svečanoj akademiji u Sarajevu. Narator filma je glumac HNK Mostar Robert Pehar, a u njemu se pojavljuje i njegov kolega Miro Barnjak.

Autor teksta je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, dok je koordinator projekta Darijo Đopa, djelatnik Napretkove knjižnice Mijo Poljak.

Kopirati
Drag cursor here to close