Engleski bez muke

Upoznajte Irnu - učenicu iz Mostara koja će nas predstavljati na olimpijadi u Italiji

Bez velikog iznenađenja, Irna je izborila finale, te će u kategoriji osnovnih škola, na finalu koje će se održati u Italiji, predstavljati BiH na ovom natjecanju.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 04. 2019. u 09:34 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve je krenulo od crtića'', govori Irna Mahmutović, učenica IV. Osnovne škole u Mostaru objašnjavajući kako je preko crtanih filmova već u dobi od tri godine krenula s usvajanjem engleskog jezika. Ostalo je, rekli bi, povijest.

Video: Irna Mahmutović - učenica IV. Osnovne škole u Mostaru

Pobjeđivala je na školskim natjecanjima iz engleskog jezika, redovno osvajala prva mjesta, što je dovelo do izbora da upravo ona bude jedna od sudionica na natjecanju za prestižnu Međunarodnu HIPPO Olimpijadu iz engleskog jezika. Bez velikog iznenađenja, Irna je izborila finale, te će u kategoriji osnovnih škola, na finalu koje će se održati u Italiji, predstavljati BiH na ovom natjecanju.

''Od samog početka sam bila zainteresirana za ovo natjecanje i nakon plasmana sam presretna. Engleski pričam od svoje treće godine a kasnije sam uz potporu profesora iz svoje škole naučila i pravilno pisati'', govori za Bljesak.info Irna te dodaje kako uz engleski koji priča bez muke, u školi uči i njemački jezik a više bi vremena voljela posvetiti i azijskim jezicima.

Test koji joj je donio titulu finalistice na HIPPO olimpijadi nije, kako govori, predstavljao veliki problem, a sada se veseli putovanju u zemlju u kojoj ranije nije bila, te druženju sa svojim vršnjacima i pričanju na engleskom jeziku.

Jedina škola u HNŽ

Predodžbe radi, na ovom natjecanju sudjelovalo je oko 35 tisuća učenika iz 35 zemalja svijeta, i taj broj svake godine raste. Iz naše zemlje sudjelovalo je 450 učenika u osam kategorija, finale je izborilo njih troje, a Irna jedina u kategoriji osnovnih škola. Cijela priča je zanimljivija jer je sve krenulo sasvim spontano.

Foto: Bljesak.info / Profesor Goran Turajlić - mentor je i  osoba koja je najzaslužnija za prijavu na ovo natjecanje

''Krajem siječnja došli smo na ideju da se prijavimo na ovo natjecanje jer već šest godina u našoj županiji nema nikakvog natjecanja za učenike vezano za engleski jezik. Postoje posebni udžbenici iz kojih se priprema, no kako smo se mi prijavili pred sami rok, nismo imali ni te knjige nego smo se pripremali na način kako najbolje znamo'', objašnjava za Bljesak.info Irnin mentor, profesor engleskog jezika, Goran Turajlić.

Ističe kako su jedina škola iz Hercegovačko-neretvanske županije koja se prijavila na ovo natjecanje, te su u šest kategorija sudjelovali s 41 učenikom.

Primjer drugima

''Polufinale je izborilo 14 učenika, što je najveći broj kada govorimo o osnovnim školama na području BiH. To je veliki uspjeh za našu školu i Irna je jedna od troje iz naše zemlje koji su se plasirali u finale, a jedina kada govorimo o kategoriji osnovnih škola'', s ponosom ističe profesor te dodaje kako njihov uspjeh ne bi bio moguć bez velike potpore menadžmenta ove škole, na čelu s ravnateljicom Seadom Kuštrić.

Uz Turajlića, tim profesora engleskog jezika ove škole čine i Elvira Ramadani Osmanovič te Anela Omanović, koje su nam objasnile samu proceduru oko sudjelovanja na ovom natjecanju.

Video: Anela Omanović, profesorica engleskog jezika IV. Osnovne škole u Mostaru

''Ponosni smo što u prvom natjecanju imamo finalisticu a već sljedeće godine idemo s pripremama za novo natjecanje te se nadamo još boljim rezultatima'', govori profesorica Omanović i dodaje kako bi i druge škole trebale slijediti njihov primjer.

Foto: Bljesak.info / Tim profesora engleskog jezika IV. Osnovne škole u Mostaru
 
Kopirati
Drag cursor here to close