Sveučilište u Mostaru

Tvornica za učenje: Nova znanja i oprema iz područja digitalizacije

''Ovdje se možemo obratiti za puno stvari koje su nam potrebne u proizvodnji a posebno što iz ove Tvornice možemo dobiti gotove ljude koji sutra mogu raditi za nas'', istaknula je Šimić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 06. 2021. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u četvrtak otvoren ''Dan otvorenih vrata Tvornice za učenje'' na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike SUM-a Željko Stojkić, kazao je kako se radi o dva projekta, te da je sva tehnologija na raspolaganju mladim inžinjerima - koji možda i sami mogu pokrenuti svoj biznis.

''Ovdje se radi o dva projekta koji na neki način podupiri i motiviraju nas da jačamo suradnje između akademske zajednice i gospodarstva, naravno i naših studenata uz primjenu novih tehnologija. Potpora s jedne strane poduzećima u digitalizaciji, s druge strane potpora studentima da ih motiviramo, dajemo im resurse i uvjete da možda mogu sami pokrenuti svoj biznis'', kazao je Stojkić.

Foto: Bljesak.info / Dan otvorenih vrata Tvornice učenja u Mostaru

Draženka Šimić iz poduzeća '''Bilton'' iz Gruda kazala je, kako im je bilo zadovoljstvo sudjelovati u stvaranju jedne ovakve Tvornice.

''Smatramo i vjerujemo da će ova Tvornica pored akademske zajednice pomoći puno i nama i nadam se da će se proširiti. Ovdje se možemo obratiti za puno stvari koje su nam potrebne u proizvodnji a posebno što iz ove Tvornice možemo dobiti gotove ljude koji sutra mogu raditi za nas'', istaknula je Šimić.

Foto: Bljesak.info / Dan otvorenih vrata Tvornice učenja u Mostaru

Demonstrirane su nove tehnologije koje će se moći koristiti u Tvornici za učenje/Centru za digitalizaciju  za potrebe lokalnih poduzeća i srednjih škola. Radi se o  robotici, mjeriteljstvu, digitalnim asistentskim sustavima, integracijom ERP-CRM-eCommerce, reverzibilnom inženjerstvu, energetskoj efikasnosti i 3D printu. Sve to može pomoći lokalnim poduzećima da budu učinkovitiji i mladim ljudima u dobivanju vrhunskih znanja.

Foto: Bljesak.info / Dan otvorenih vrata Tvornice učenja u Mostaru

Svoju praksu u 'Tvornici za učenje' obavljala je Marijana Mašić, studentica pete godine Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike. Ona je mišljenja kako su iskustvo i znanje koju su studenti mogli steći u Tvornici za učenje velika prednost za njih.

Foto: Bljesak.info / Dan otvorenih vrata Tvornice učenja u Mostaru

''Ovdje smo povezani s realnim sektorom, sve dijelove dobijamo iz realnog sektora a oprema je naša. Treba se prvo naučiti na novu opremu. Ta nova oprema omogućuje nam skeniranje, mjerenje ponovno, konstruiranje određenih proizvoda koji su bili potrošeni ili se radi na novim proizvodima. Samim time znači nam da smo povezani i s nekim poduzećima, a radimo s novom opremom i tako ćemo imati dosta iskustva i znanja, koja možda na drugim mjestima ne bismo mogli steći'', izjavila je Marijana Mašić.

Foto: Bljesak.info / Dan otvorenih vrata Tvornice učenja u Mostaru

Inače, cilj Dana otvorenih vrata je upoznati lokalne gospodarstvenike, posebno one iz sektora metala i plastike, kao i  druge interesne skupine, o mogućnostima koje nudi Tvornica za učenje za razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća, kojima će biti omogućeni uvjeti za unaprjeđenje novim znanjima i opremom iz područja digitalizacije.

Foto: Bljesak.info / Dan otvorenih vrata Tvornice učenja u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close