Što mislite?

Trebaju li škole u Mostaru zabraniti mobitele?

Dok su jedni složni kako djeca ne trebaju nositi pametne telefone te da bi korištenje mobilnih uređaja u edukacijskim ustanovama trebalo biti zabranjeno, drugi navode kako bilo kakve represije nisu dobra praksa...
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 08. 2023. u 13:13 K.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest kako je Osnovna škola u Vitezu od nadolazeće školske godine zabranila unošenje mobitela, bilo kakvih računala, MP3 playera i drugih sličnih uređaja u školske prostorije izazvala je podijeljena mišljenja u javnosti.

Dok su jedni složni kako djeca ne trebaju nositi pametne telefone te da bi korištenje mobilnih uređaja u edukacijskim ustanovama trebalo biti zabranjeno, drugi navode kako bilo kakve mjere represije nisu dobra praksa niti odgojna metoda.

Da zabrane nisu dobre, te da djecu treba naučiti kako pravilno koristiti mobitele, smatra direktorica IV. Osnove škole Mostar, Seada Kuštrić. U njihovoj školi, kako nam objašnjava, unatrag četiri godine uveli su praksu da djeca ostavljaju svoje mobitele u posebne kutije.

Praksa u mostarskim školama

''Djeca ostavljaju svoje mobitele za vrijeme školskih sati u odjeljke u kutijama, nakon sata ih uzimaju, ali ih ako im trebaju za vrijeme sata, slobodno ih uzimaju. Ja nisam za potpune zabrane, mislim da se treba pravilno naučiti koristiti mobitel. Može biti u džepu, na stolu, da se ne zloupotrebljava. Ne želimo neke represivne mjere, nego želimo naučiti dijete da ipak to koristi u pozitivne i korisne svrhe. Da to bude potreba. Naravno, treba vremena da bi se te vještine i norme ugradile u svaki profil djeteta, ali mislim da na tome treba istrajati'', navodi Kuštrić.

Foto: Medium / Zabrana upotreba mobitela u krugu škole...

Na upit kako su roditelji reagirali na ovu inicijativu odgovara kako je stav većine bio pozitivan. Na Vijeću roditelja, kad je pokrenuta ova tema, i roditelji su se složili kako potpuna zabrana nije dobra, jer žele da su im djeca dostupna i da u svakom trenutku mogu biti u komunikaciji s njima.

''Sve represivne mjere, pogotovo u doba tinejdžerstva, nisu nikako dobre. Može se javiti protuefekt, pa dijete ide u neku krajnost. Treba to napraviti medijatorski, lagano, opušteno'', dodaje.

Smatra kako se u školama to vrlo lako može staviti pod kontrolu, te da je mnogo veći problem van školskih prostorija.

''Na društvenim mrežama kad djeca izađu iz škole, kad se nešto dogovaraju, dobro ili loše, tu je mnogo veći problem, kad oni imaju slobodno vrijeme. U školi je to uokvireno, radi se, nemaju oni mnogo vremena'', ističe direktorica za Bljesak.info.

Korak dalje otišli su u Osnovnoj školi Ivana Gundulića Mostar, u kojoj su odluku u zabrani mobitela tijekom nastave implementirali u školski pravilnik o stegovnim mjerama. Prije uvođenja ovakve mjere, konzultirali su se s roditeljima te dobili podršku preko 70 posto njih.

''Već unatrag nekoliko godina smo putem Vijeća roditelja predložili da se zabrani upotreba mobitela tijekom nastave, oko 70 posto roditelja je bilo za ovu inicijativu i mi smo to proveli u djelo. Odluku smo proveli još prije korone, i implementirali u školski pravilnik o stegovnim mjerama. U slučaju da se koristi mobitel, postoji pismene opomena, te ako je u pitanju snimanje, učenicima ide ukor'', navodi ravnateljica ove škole Nikolina Stojić.

Objašnjava kako djeca mogu nositi mobilni uređaj, no on mora biti isključen. Ne samo za vrijeme nastave, nego i u vrijeme odmora te drugih aktivnosti.

''Pravilo važi za djecu dok su u školskim prostorijama. To smo uveli najviše iz razloga kad su se počeli koristiti mobiteli, djeca su znala snimati i tome slično. To se ne može kontrolirati i onda smo se odlučili na ovu odluku te zasada nismo imali nikakvih problema. Ako se dogodi da nekom učeniku zazvoni mobitel, prvi put ga opomenemo'', objašnjava ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića Mostar za Bljesak.info.

Opsežna anketa

Inicijativu o općoj zabrani korištenja mobitela za vrijeme odvijanja nastave imali su i u Udruzi roditelja Naša djeca koji smatraju kako bi bila potebno napraviti jednu opsežnu anketu na ovu temu, čiji bi rezultati bili najbolji pokazatelji.

''Naša udruga je još prije par godina imala stav o općoj zabrani korištenja mobitela za vrijeme odvijanja nastave. Takve izjave smo više puta uputili prema medijima. Vjerujemo da smo svi složni zaključiti da ni nastavnici niti učenici ne trebaju koristiti mobitel na nastavi. Izvan nastave, škole neka ga koriste po vlastitoj potrebi’’, navode iz ove udruge za Bljesak.info.

Foto: Time / Korištenje u edukativne svrhe...

Da je potrebno čuti mišljenje prosvjetnih djelatnika, roditelja ali i učenika, kako bi se ponudilo dobro rješenje prihvatljivo za sve, smatraju i stručnjaci iz Udruženja Dignitet, te navode kako ovo pitanje ima dosta aspekata koje treba razmotriti.

Umjesto zabrane pravila o regulaciji

''S jedne strane, pametni telefoni omogućuju pristup velikom broju informacija i alatima koji mogu biti korisni u obrazovanju. Mogu se koristiti za istraživanje, pristup e-knjigama, bilješkama i drugim resursima. S druge strane, mogu biti ometajući faktor tijekom nastave, izazvati nepoželjno ponašanje kao što je širenje poruka ili igranje igara sata časa. U školi treba postojati balans u korištenju telefona. Na nastavi za koju nije potrebno imati telefon, isti se može odložiti u posebne kutije. U slučaju posebne hitnosti nastavnik/profesor može učeniku dati telefon da se javi roditeljima ili slično’’, govori Edisa Demić predsjednica Udruge Dignitet, koja već godinama radi edukacije u obrazovanju.

Smatra kako je ključno postići ravnotežu između ovih aspekata. Umjesto potpune zabrane, škole bi mogle razmotriti primjenu pravila koja reguliraju upotrebu pametnih telefona.

''Na primjer, dopuštanje korištenja telefona samo u određenim situacijama kao što su istraživanje ili edukativne aplikacije, dok bi vrijeme tijekom nastave moglo biti rezervirano za koncentrirani rad bez telefona'', dodaje.

Bi li ova zabrana predstavljala veći problem djeci ili roditeljima, Demić ističe kako taj odgovor može varirati o perspektivi.

''Djeci bi zabrana korištenja pametnih telefona u školama mogla predstavljati izazov jer su ti uređaji postali sastavni dio njihovog svakodnevnog života. No isto tako, takva zabrana bi im omogućila bolju koncentraciju tijekom nastave i manje distrakcija. S druge strane, roditeljima bi mogla biti problematična zabrana jer se pametni telefoni često koriste kao način komunikacije s djecom, posebno u hitnim situacijama. Također, neki roditelji bi mogli biti zabrinuti zbog gubitka nadzora nad svojom djecom ako ne mogu lako stupiti u kontakt s njima'', objašnjava Demić za Bljesak.info.

Stav UN-a

Svoje mišljenjena ovu temu dali su i iz Ujedinjenih naroda. Iz ove organizacije upozorili su na opasnost korištenja pametnih telefona u školama koji, ne samo da ometaju učenike tijekom nastave, već i predstavljaju i rizik za privatnost te mogu voditi do internetskog zlostavljanja.

U školama bi se trebala koristiti samo tehnologija koja podržava učenje, naglasili su iz agencija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), no u brojnim državama pravila i zakoni vezani uz korištenje uređaja ne postoje.

Kako je stanje u svijetu?

Bangladeš je još 2017. zabranio mobitele učiteljima i učenicima, Francuska je također, uz određene iznimke, uvela zabranu, a sljedeće godine isto planiraju i Nizozemci. U Velikoj Britaniji nema općeg pravila, već učitelji sami donose odluke smiju li ili ne djeca nositi telefone u škole.

Prema Manosu Antoninisu, autoru studije 2023 Global Education Monitor, pokazalo se kako telefoni u školama negativno utječu na edukaciju djece jer ih konstantno ometaju, a naglašava kako je više studija pokazalo da su se nakon zabrane pametnih telefona poboljšale akademske performanse učenika. Dok nema puno dokaza o dodatnom pozitivnom utjecaju telefona u učionicama i općenito obrazovanju, iz UNESCO-a naglašavaju kako bi tehnologija mogla izazvati probleme prilikom stjecanja tradicionalnih ključnih vještina poput čitanja.

Edukativni alat

U školama u kojima su dopušteni telefoni kao edukativni alat, učenici ih često koriste za društvene mreže, ali i kao alat za zlostavljanje drugih učenika. Antoninis smatra kako učenike ne treba u potpunosti zaštititi od tehnologije, no potrebna su jasna pravila oko vrste tehnologije koja je dopuštena u školama.

S druge strane, neki poput Sarah Hannafin iz jednog britanskog školskog sindikata smatraju kako su škole mjesto na kojem se djecu treba pripremiti za budućnost i vanjski svijet, što uključuje i upravljanje vremenom koje provode za ekranima. Također, naglašava važnost telefona za djecu koja putuju do škole i nazad jer tako mogu biti u kontaktu s roditeljima.

Kopirati
Drag cursor here to close