Prosvjedna šetnja

Tisuću hercegovačkih roditelja na ulici, traži se normalizacija nastavnog procesa

Skup je krenuo od Španjolskog trga gdje su iščitani zahtjevi Udruge
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 09. 2020. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjedna šetnja pod nazivom 'Socijalizacija, ne ekranizacija' koja je okupila oko tisuću sudionika, održana je u ponedjeljak popodne na ulicama Mostara.

U prosvjedu, čiji organizator je udruga roditelja 'Naša djeca 2014' zahtjeva se normalizacija nastavnog procesa u hercegovačkim školama.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna šetnja roditelja u Mostaru

Skup je krenuo od Španjolskog trga gdje su iščitani zahtjevi Udruge, a završio se u parku Zrinjevac gdje su roditelji potpisivali peticiju za podršku zahtjevima Udruge roditelja Naša djeca 2014, a dijelili su se i Zahtjevi za osiguranje minimalnih tehničkih uvjeta za praćenje nastave na daljinu koji bi bili upućeni Ministarstvu obrazovanja.

Član Upravnog odbora udruge "Naša djeca 2014" Dragan Musa kazao je kako su djeca motiv ovog prosvjeda.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed roditelja u Mostaru

''Borimo se za našu djecu, njihovo obrazovanje i da kroz što normalnije školovanje probaju usvojiti što više znanja. Najbitniji zahtjev koji smo postavili nam je da se online nastava izvodi samo u slučaju opće karantene, a drugi zahtjev, koji je također jako bitan, je da u slučaju zaraze jednog djeteta u razredu samo to dijete ide u samoizolaciju, a ne cijeli razred'', kazao je Musa.

Ako se njihovi zahtjevi ne ispune, Musa dodaje kako su im ruke vezane jer nemaju sugovornika s druge strane, piše Fena.

''Ovim skupom pokušavamo isprovocirati da se Ministarstvo obrazovanja obrati, sasluša riječ roditelja i vidi koji su naši problemi, te da u skladu s tim pokušamo iznaći zajedničko rješenje'', naveo je Musa.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed roditelja u Mostaru

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš kazao je da se mjere koje su donesene moraju preispitati.

''Ako govorimo o školstvu, mjere koje su donesene su dvojake. Djeca dok idu kroz hodnik i ulaze u učionice nose maske, u učionici su bez maske, izlaze vani i odmah skidaju maske i druže se zajedno. Te mjere se trebaju preispitati, treba vidjeti jesu li odgovarajuće i poraditi na njima, ali nama je dužnost poštovati sve mjere koje su na snazi'',  kazao je Lauš.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna šetnja roditelja u Mostaru

Istaknuo je kako je jedna od važnijih poruka da su roditelji protiv online nastave.

''Ako dođe do toga da učenici budu pohađali online nastavu onda smo sigurno izgubili jednu, dvije generacije'', istaknuo je Lauš.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed roditelja u Mostaru

Zahtjevi Udruge su da online nastava bude isključivo u slučaju opće karantene, da se mjera samoizolacije izriče samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu. Temperaturu, zahtijevaju, da se djeci mjere doma, a ne pri ulasku u školu, kao i obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed roditelja u Mostaru

Također traže ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica te ispitati koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed roditelja u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close