PISA istraživanje

Svaki drugi učenik u BiH je funkcionalno nepismen

PISA istraživanje ocjenjuje efikasnost obrazovnih sustava. U BiH je sudjelovalo 213 škola.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 12. 2019. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žaneta Džumhur, PISA državni koordinator, predstavila je rezultate 15-godišnjih učenika iz Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali u istraživanjima PISA 2018. Ovo je prvi put da naša zemlja sudjeluje u ovom istraživanju.

U fokusu ovogodišnjeg istraživanja bila je čitalačka pismenost i u BiH je rađeno na uzorku od 6.480 učenika, ravnomjerno raspoređenih na dječake i na djevojčice, iz 213 osnovnih i srednjih škola u kojima su testirani učenici koji odgovaraju PISA godištu, odnosno učenici koji su rođeni od 1.1. 2002. godine, što uključuje razrede od sedmog do desetog, odnosno prvog razreda srednje škole.

Ispod prosjeka

"Zadovoljene su sve varijable i broj škola je reprezentativan", istakla je Džumhur te opisala testiranje.

"Učenici su radili na računalima dvosatni test iz čitanja, matematike i prirodnih znanosti i nakon toga su popunjavali upitnik za koji je trebalo oko 30 minuta. Upitnik su ispunjavali i učenici i direktor škole. Za učenike koji su u blagim teškoćama postoji tzv. jednosatno testiranje i ti učenici su također popunjavali upitnik ali su trajali manje nego regularni", navela je.

Kazala je i da nijedna škola nije odbila sudjelovanje i da je sudjelovalo 82 posto učenika koji pohađaju prvi razred srednje škole.

"Učenička postignuća u PISA 2018. u BiH pokazuje da je prosječno postignuće u matematici 406 bodova, u čitanju 403, a u znanosti 398 bodova, što je ispod OECD prosjeka. Iz prirodnih nauka je najlošije postignuće. Rekli bismo da se radi o tri godine školovanju razlike, i ako to predstavimo u razumljivijem obliku, u OECD zemljama radi se o 15-godišnjacima a u našoj zemlji bi to bili učenici koji su 12-godišnjaci i koji pohađaju sedmi razred osnovne škole", izniejla je podatke Džumhur.

Istaknula je da je BiH pratio rezultat iz referentnih zemalja, odnosno zemalja iz okruženja, jer imaju sličnu obrazovnu prošlost, te da su uzete i Slovenija i Austrija te da BiH ima lošija postignuća u odnosu na referentne zemlje iz sve tri oblasti.

Razina nepismenosti 

"Za sve učenike koji ne postižu minimalna razina kaže se da imaju funkcionalnu nepismenost. Minimalna razina što je funkcionalna pismenost ne dostiže 58 posto učenika u matematici, 54 u čitanju i 57 u prirodnim znanostima. Razina nepismenosti je viša nego u OECD zemljama, što znači da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen. U matematici je to najizraženije", kazala je te dodala da BiH ima najlošiji rezultat kad je riječ o prirodnim znanostima, odnosno ispod granice pismenosti.

Naglasila je da su ovakvi rezultati testiranja bh. učenika za neke očekivani a za neke šokantni, ali da kako god da ih doživjeli, jasno je da je potrebno poduzeti značajne korake kako bi se obrazovanje poboljšalo te je uz rezultate poslano i rješenje u vidu preporuka kako to poboljšati.

PISA testiranje provodi se u cijelom svijetu na svake tri godine.

PISA testiranje je, inače, program Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). PISA istraživanje ocjenjuje efikasnost obrazovnih sustava.

Testiranje ispituje znanje i vještine učenika koji imaju 15 godina. Provjeravaju se tri oblasti - čitalačka pismenost, matematika i financijska pismenost, a u svakom ispitivanju jedna oblast se određuje kao "dominantna" i temeljnije se provjerava, prenosi N1.

Video: PISA istraživanje - Za OECD prosjekom djeca u BiH zaostaju tri godine
Kopirati
Drag cursor here to close