PISA testiranje

Sudjelovanje bh. učenika u testiranju znanja za 2025. godinu i dalje upitno

Naši osnovci nisu sudjelovali u ovom međunarodnom istraživanju koje svake tri godine procjenjuje znanja i vještine svih petnaestogodišnjaka u svijetu, jer nije bilo političkog konsenzusa.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 12. 2023. u 07:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja prošle godine nije sudjelovala u PISA testiranju. Naši osnovci nisu sudjelovali u ovom međunarodnom istraživanju koje svake tri godine procjenjuje znanja i vještine svih petnaestogodišnjaka u svijetu, jer nije bilo političkog konsenzusa. Sljedeće PISA testiranje planirano je za 2025. godinu, a sudjelovanje Bosne i Hercegovine i u ovom ciklusu je upitno, prenosi BHRT.

Poražavajući rezultati

Bosna i Hercegovina prvi i posljednji put u PISA testiranju sudjelovala je 2018. godine, a rezultati naših osnovaca bili su znatno ispod međunarodnog prosjeka ili bolje rečeno poražavajući. Među 79 zemalja sudionika zauzeli smo 62. mjesto.

''Imamo samo 1% učenika čijim se postignućima možemo pohvaliti, koji su u naprednoj referentnoj vrijednosti u područjima matematike i prirodnih znanosti. Tek 1% u cijeloj državi, znači svaki stoti učenik, a svako drugo dijete od 15 godina nam je funkcionalno nepismeno'', istaknuto je ispred Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Bosne i Hercegovine.

Umjesto da izvučemo pouke iz prethodnog testiranja i vidimo šta se može učiniti, jer reforme u obrazovanju očito nisu dale rezultate, najvjerovatnije je da ni sljedećeg testiranja u BiH neće biti.

„To je jedno vrlo neodgovorno ponašanje. I smatram da čak i PISA 2025 dakle novi ciklus gotovo je sigurno da BiH u tome neće biti“, navodi Žaneta Džumhur, ispred Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.

Srpska sama na testiranje

Republika Srpska smatra da se u PISA testiranju pokušalo zaobići ustavno uređenje BiH prema kojem je obrazovanje u enitetskoj nadležnosti, te da zbog toga nije data suglasnost da se ono provede. Najvjerovatnije će Republika Srpska sama provesti naredni PISA test na svom području.

„Jedino prihvatljivo učešće je na način da se Republika Srpska prepozna kao poseban region mjerenja kako bi vaspitno-obrazovni sistem Republike Srpske bio vidljiv na listi međunarodnog PISA istraživanja, a što nije prihvaćno. Iz tih razloga, Republika Srpska, odnosno Bosna i Hercegovina prošle godine ipak nije učestvovala u međunarodnom PISA testiranju učenika“, navode iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U cijeloj priči zaobiđena je struka. Ona se ne pita ništa. Političari su ti koji odlučuju kakvo će nam biti obrazovanje.

„Mislim da ona stara izreka ako želiš da oslabiš društvo oslabi mu obrazovanje da su zaista na dobrom putu da to urade. Da uruše temelj jednog zdravog mišljenja, zdravog razmišljanja“, govorio Smiljana Vovna, sociologinja.

PISA testiranje, koje se od 2000. sprovodi svake tri godine, procjenjuje obrazovne sisteme mjerenjem školskog učinka petnaestogodišnjih učenika iz matematike, nauke i čitanja. U posljednje testiranju prošle godine, koje je preskočila BiH, sudjelovalo je oko 690.000 petnaestogodišnjaka iz 81 zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close