Vrijedni pažnje

Studenti kao inspiracija

Studenti Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru, 14. svibnja posjetili su tvornicu i Muzej drvorezbarstva "Zanat" u Konjicu gdje su mogli vidjeti razvoj drvorezbarstva od samih početaka pa do danas.
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 06. 2022. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dizajn interijera bavi se estetskim i funkcionalnim osmišljavanjem privatnog i javnog prostora različite namjene kroz optimalno korištenje boje, svjetlosti, materijala i karakteristika prostora.

Programski sadržaj ovog studija objedinjuje oblasti:

  • arhitekture i dizajna (produkt dizajn),
  • građevinarstva,
  • likovnih umjetnosti i historije umjetnosti,
  • ekonomije, hortikulture, informatike i sociologije.

Studenti Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru, 14. svibnja posjetili su tvornicu i Muzej drvorezbarstva "Zanat" u Konjicu gdje su mogli vidjeti razvoj drvorezbarstva od samih početaka pa do danas. Uz ugodno druženje studenti su kroz cijeli dan mogli ne samo vidjeti razvoj drvorezbarstva nego i isti naučiti.

Važno je napomenuti da se konjičko drvorezbarstvo nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Foto: PR / Studenti studija Dizajn interijera

Istog dana na Univerzitetu je održan Dan otvorenih vrata za sve znatiželjne posjetitelje. Naime, kada pitate studente dizajna interijera što oni točno rade tijekom fakultetskih dana, neće vam dati samo odgovor nego i kreativno rješenje. Pored projekata i radova na fakultetu studenti dizajna interijera se trude organizirati dodatnu nastavu kao što su različite radionice.

Tako je i jedan od tih studenata Omer Čano, potaknut ovim događajima u suradnji sa Kaymek Mostar organizirao radionicu gdje su se studenti mogli okušati u Ebru oslikavanju na vodi.

Foto: PR / Studenti studija Dizajn interijera

Taj vrlo kreativan i zanimljiv projekt privukao je brojne studente. Tijekom studija se susreću i sa raznim preprekama ali to ih ne sprječava da daju najbolje od sebe za svaki projekt.

Glavna podrška studentima su, naravno njihovi profesori i mentori koji iz semestra u semestar prate i utječu na njihov napredak.

Kako bi potvrdili priču, pitali smo njihove dvije profesorice koje ih prate kroz više semestara i projekata.

"Studente sadašnje treće godine vodim kroz disciplinu arhitektonsko projektiranje od 4.semestra kada smo radili objekte kolektivnog stanovanja. Tijekom treće godine studenti su sa mnom prošli kroz objekte povremenog stanovanja i javne objekte u kulturi", kazala nam je doc. dr. sc. Senada Demirović Habibija pa naglasila:  

"Nastava je jako kompleksna i količinski se mora mnogo raditi. Vremenom su usvojili pravilo da je potrebno maksimalno raditi na vježbama i ostajati na fakultetu i iza nastave jer se samo energičnim i stalnim radom mogu očekivati vrhunski rezultati. Naši odnosi su korektni i prijateljski, ali studenti me poznaju po jednoj staroj izreci "družba je družba, a služba je služba".

Foto: PR / Studenti studija Dizajn interijera

Koliko je i "družba" utječe na boljitak dokazuju nam i sami studenti koji imaju svoj vlastiti hashtag #sendem pod kojim objavljuju projekte koje rade na njenoj nastavi.

"Unikatni mobilijar u interijeru na studijskom programu Dizajn interijera za cilj ima 'otkrivanja' vlastitog izraza svakog studenta, te na svojstven način pokazujući puni potencijal kreativnost i talent. Rješavati problem u skladu s temama na kojim studenti rade je uzajamni proces izgradnje, povjerenje i spoznaje studenata i mene kao njihovog profesora. Zaista mi je zadovoljstvo raditi s ovim divnim mladim ljudima koji su radoznali, inspirativni te prolaze spoznaje o sebi i svojim dostignućima u zadacima koji se nalaze ispred njih.

Najposebniji dio studija je svakako završetak projekata, kada studenti budu ponosni na uspjeh i zadatak na kojem su radili,  bez obzira na sve prepreke s kojima su se susretali tijekom realiziranja istog. Nadam se da će sutra ovi divni ljudi činiti naše živote ljepšim, lakšim i svrsishodnijim uz pomoć njihovog
dizajna", izjavila je uz osmijeh doc. mr. Aida Voloder-Ćerimović.

Predanost i ambicije studenata Dizajna interijera Univerziteta Džemala Bijedića kroz navedene, ali i brojne druge projekte izlaze na vidjelo u punom sjaju. Ono što je sigurno je to da će mnogi od njih postati vrlo uspješni i kreativni dizajneri.

Kako kažu, najvažnija je ljubav prema svom poslu, a ovim studentima te ljubavi zasigurno ne nedostaje.

Foto: PR / Studenti studija Dizajn interijera
Kopirati
Drag cursor here to close