Aktivnosti EkoDizajna

Studenti informacijskih tehnologija poručuju - Mlade u prirodu - prirodu u mlade!

Obrazovni sustav daje određeni vid osnovne teorijske naobrazbe, ali nedovoljno pokriva praktične aktivnosti.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 06. 2024. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekipa sastavljena od pet studenata Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru pod mentorstvom profesora Veldina Ovčine na predmetu "Uvod u marketing" radi na promoviranju aktivnosti EkoDizajna i permakulturnog imanja NEŠTO VIŠE kao ogranka djelovanja Udruženja građana "Nešto Više".

Ovi studenti, Amela Crnovršanin, Asad Vejzović, Adna Šunje, Zerina Čurić i Aldijana Vinčević su pored svog zanimanja za IT svijet iskoristili priliku kroz zadatak na predmetu da dio semestra provedu druženjem u prirodi. Svoju mini marketing agenciju su nazvali "custom.er".

"Mogli smo birati s kojom firmom želimo da radimo, znamo da bi najidealnija opcija bila IT firma međutim EkoDizajn i permakulturno imanje NEŠTO VIŠE nam je bio najprivlačnija opcija jer nam je davao mogućnosti opuštenijeg druženja u prirodi. Pored učenja i svakodnevnog sjedenja za ekranom, bio nam odušak je pripremati priče i aktivnosti sa ekipom EkoDizajna", ističe Adna, član ekipe.

Foto: PR / Studenti FIT-a rade na promoviranju aktivnosti EkoDizajna i permakulturnog imanja Nešto više

Uviđaju problem

Generalni dojam je da današnje generacije nisu zainteresirane za aktivnosti u prirodi. Obrazovni sustav daje određeni vid osnovne teorijske naobrazbe, ali nedovoljno pokriva praktične aktivnosti.

Žele da djeca nauče osnovne vještine - sadnje i brige o biljkama, brige o okolišu i na koji način samostalno mogu uzgajati sebi organsku hranu - manje dodirivajući knjige, a više dodirivajući zemlju.

Analizirali su i što kažu ljudi

Posredstvom Facebook grupe "Ja sadim, a ti?" koja je nastala kao aktivnost EkoDizajna i permakulturnog imanja NEŠTO VIŠE još u vrijeme korona virusa, pitali su članove: Je li djeci podjednako važno da uče o informatičkim vještinama kao i o agronomskim vještinama?

"Jeste itekako. Djecu treba podučiti svim vještinama, naravno shodno njihovom uzrastu. Moramo ih naučiti da budu samostalni, sposobni i samodostatni. Smatram da bi ih prije početka škole trebalo naučiti kako proizvesti hranu, bar nešto lakše i kako pripremiti laganije obroke. Zatim, uz školu i sve ostalo, kompliciranije (kako pripremiti ogrjev, zimnicu, šivanje, čišćenje i sl.), kako godine odmiču".

"Naravno! Gledala sam stručnjaka za informatiku koji je shvatio da ako bi nestalo električne energije - njegovo znanje ne vrijedi ništa. Otišao je na selo i posvetio se poljoprivredi".

"To učenje nikad bilo potrebnije nego sad! Kad se dešavaju klimatski i svaki drugi problemi povezani sa zagađenjima i uništavanjem, dolaze vremena kada će samo osviješćeni i svemu naučeni uspijevati u životu", samo su neki od komentara na njihov upit.

Foto: PR / Studenti FIT-a rade na promoviranju aktivnosti EkoDizajna i permakulturnog imanja Nešto više

"EkoDizajn i permakulturno imanje NEŠTO VIŠE" kao rješenje

"'EkoDizajn i permakulturno imanje NEŠTO VIŠE' je mjesto gdje bih poslala djecu, privatno ili u sklopu škole u vidu održavanja sati iz predmeta 'Priroda i društvo' ili 'Biologija'. Pružaju zaista kreativne radionice gdje djeca imaju stvarni dodir sa prirodom, životinjama, biljkama i imaju priliku gledati i učiti na licu mjesta. Mogu dobiti pristup banci sjemena - potpuno besplatno uz malu pomoć divnih ljudi EkoDizajna koji svaki proces pojednostave i prilagode svakome", ističe Amela, član ekipe.

Stoga studenti poručuju - roditelji iz Mostara i koji posjete Mostar, dogovorite termin s ljubaznim osobljem EkoDizajna i permakultunog imanja NEŠTO VIŠE čije se imanje nalazi na Humilišanima, nadomak Mostara i provedite kvalitetno vrijeme s djecom. Također poručuju i odraslim zaposlenim ljudima, pogotovo onima koji se bave uredskim poslovima i previše vremena provode sjedeći – Pridružite se Facebook grupi EkoDizajna "Ja sadim, a ti?" i dobijte pristup sjemenu, savjetima i znanju spojivši ugodno s korisnim.

Cilj EkoDizajna i permakulturnog imanja NEŠTO VIŠE i ovih IT studenata u suradnji je motivirati osobe da više vremena posvete prirodnom, prirodi, kako uzgajanju biljaka, životinja i sličnim aktivnostima. Smanjiti upotrebu uređaja i promijeniti rutinu makar tako što ćete češće prošetati kroz park.

Kopirati
Drag cursor here to close