50. godina rada škole

Kupreška gimnazija iznjedrila je više od 150 liječnika: Zakazali okupljanje

Kupreška gimnazija za svojih 50. godina postojanja iznjedrila je više od 150 liječnika. Svi oni okupit će se na proslavi 50. obljetnice postojanja Gimnazije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 06. 2024. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li znali da je kupreška gimnazija najveći rasadnik vrhunskih liječnika, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Hrvatskoj?

Tijekom pedeset godina njezina postojanja dala je više od 150 liječnika, razasutih diljem svijeta – od najboljih američkih klinika preko vrhunskih hrvatskih i bosanskohercegovačkih bolnica do domova zdravlja.

Dani otvorenih vrata 

Ono što je posebno važno za Kuprešake je činjenica kako je sadašnji liječnik u Domu zdravlja "Kupres", također bivši učenik Srednje škole "Kupres".

Ove se godine navršava 50. obljetnica otvaranja Gimnazije, odnosno Srednjoškolskog centra, u Kupresu. Povod je to za prisjećanje na njezine početke, ljude koji su zaslužni za taj povijesni iskorak, važnost za razvoj ovog kraja te mnogobrojne generacije koje su ovdje stasale, a potom svojim znanjem i radom zadužile svoj zavičaj, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i svijet.

Tim povodom, od 20. srpnja do 4. kolovoza na Kupresu će se održati Dani otvorenih vrata gimnazije i srednje škole; u petak 26. srpnja održat će se središnja proslava 50. obljetnice, a dan kasnije – u subotu 27. srpnja bit će okupljanje liječnika, koji su prema svojim karijerama krenuli iz kupreških klupa.

Stoga organizatori pozivaju bivše učenike kupreške gimnazije i srednje škole te sve prijatelje kupreškog kraja da planiraju posjet kupreškoj visoravni tih dana kako bi uveličali ovo slavlje, susreli se s dragim ljudima nakon toliko godina, prisjetili se mladosti u školskim klupama i zahvalili svima onima koji su svoju ljubav, vrijeme, energiju i znanje ugradili u njihovu budućnost, a ponajprije svojim bivšim profesorima i roditeljima, djedovima i bakama koji su imali vizije i upornosti da svojoj djeci omoguće bolje sutra...

Foto: PR / Srednja škola Kupres 1974. godine

Trebalo je prkosa i ponosa

"Kupres otvorenih ruku prima svoju djecu, svoje drage goste i sve one kojima je u srcu i koji se na našoj prekrasnoj visoravni dobro osjećaju. S ponosom se želimo vratiti pedeset godina unatrag i prisjetiti vremena kad je Kupres, rastrzan između skromnih mogućnosti i želje za boljim životom i napretkom, slao svoje sinove na tzv. privremeni rad u Zapadnu Europu kako bi svojoj djeci omogućili bezbrižno odrastanje i sigurnu budućnost, a kad su zapadni utjecaji i trendovi počeli nepovratnu utjecati na način života i poglede na svijet naših ljudi", poručuje don Zdenko Perija iz organizacijskog odbora manifestacije te dodaje kako je trebalo vizije i odvažnosti da se ovdje podigne srednjoškolski centar, kako djeca ne bi morala odlaziti u susjedne gradove na školovanje.

Trebalo je prkosa i ponosa da se krene u takvu avanturu bez vlastitog profesorskog kadra i infrastrukture. Ali gdje je volje, uvijek se nađe put.

Foto: PR / 50 godina Srednje škole Kupres

Mladi su očito prepoznali taj dar koji su dobili, jer su bili vrijedni i marljivi, podizali su ljestvicu u znanju i zalaganju...

Opravdali su povjerenje svojih roditelja i profesora. A pravo vrednovanje njihovih uspjeha vidjeli smo kad bi odlazili na studije u Zagreb, Osijek, Split, Mostar, Sarajevo ili Beograd...

Tamo su prepoznati njihovi obrazovni, ali i ljudski temelji. Tako su stasale generacije Kuprešaka na svim područjima života i rada s diplomama vrhunskih stručnjaka i znanstvenika... Zato se na ovoj manifestaciji očekuje izniman odaziv, ali i dani za pamćenje.

Kopirati
Drag cursor here to close